Fonneland Film&Foto

Kommer ikke unna stabilisering

Lesetid: < 2 min. Filmsnutt fra Youtube: 1 min 30 sek. (Hvis du ikke husker hva de tegnene betyr, tenk på det som en krokodillemunn. Jeg tegnet alltid krokodilletenner på dem da jeg var liten. En krokodille vil ha mest mulig, så den velger det største. Det som står bak er det minste. Dagens bruk av tegnet betyr dermed mindre enn 2 min lesetid – 2 er størst, krokodillen velger den. Hvis det hadde vært mer enn to minutters lesetid, ville det sett sånn ut: > 2 min. I dette tilfellet velger krokodillen det man ikke ser, men det er i alle fall større enn 2.)

Jeg kan ikke fordra hakkete film, så jeg har gjort mye research på kameraer med god innebygget stabilisering før jeg valgte. Så vidt jeg har forstått markedet, er Panasonic sin GH5 (som er noen år gammel faktisk) det ledende speilløse filmkameraet når det kommer til stabilisering. Det er visst helt rått. Men, det er ikke fullformat. Jeg ønsker fullformat. Brikken til GH5 er mindre, hvilket gir produsenten større plass til å la den bevege seg inni selve kamerakroppen. Dermed kan de gi god stabilisering. Mitt kamera er fullformat og brikken er større – kamerahuset er derimot omtrent likt, så plassen den har til å bevege seg er mindre. Dermed skal det lite til før det blir hoppende film. Men det var ett eller annet sted jeg leste at Nikon Z6 skulle være på nivå med GH5 hva gjaldt stabilisering. Hvis så er tilfellet, ville ikke GH5 gjort meg happy heller.

Så jeg kommer ikke unna det jeg hittil har utsatt litt for å se om jeg kunne klare meg uten; gimbal. En gimbal er en motor der man først balanserer kameraet og deretter sørger den for at alle rystelser i bevegelsene kameraet blir utsatt for, fjernes. Det skaper smooth og pen film uten at man får ristet en skrue løs i hue av å se på det.

Ryker på en sånn, tenker jeg.

Jeg har ambisjoner om å gjøre bryllup og boligfilm/foto har også slått meg som noe det går an å prøve seg på. Begge deler er oppdragstyper som hele tiden kommer, bryllup mest om sommeren kanskje men boliger blir solgt hele året. Hvis jeg i tillegg får sving på prosjektet med salgsfilmer til båt, er det samme kategori. Alt dette krever stabile bilder – og uansett blir jeg stort sett sprø av håndholdt film. Det passer bare i spesielle tilfeller og da som bevisst effekt.

I dette fire sekunder lange klippet som jeg tenkte å vise fram, passer det. Det er fra en film jeg jobber med akkurat nå, og tanken er å ta seeren med på opplevelsen det er å entre en scene. Vi går liksom sammen med skuespilleren og da gjør det at kameraet er holdt på frihånd med på å forsterke opplevelsen:

Jeg skal forresten på kurs i regi av Skatteetaten i oktober. Veldig flott gratis greie de har for nystartede bedrifter. Der skal jeg få bekreftet det jeg mener å huske, at det er «lov» å gå med underskudd et par år i begynnelsen. La meg si det sånn; foreløpig ingen betalte oppdrag men utstyrsparken begynner å bli presentabel. Her er det bare å skaffe seg noe som gir resultater på «inn» siden også. 🙂

%d bloggere liker dette: