Fonneland Film&Foto

Hjemmekontor, høsten nærmer seg og liv i firma

Lesetid: 3 minutter

Det har vært en usedvanlig travel og lite lat vår på andre fronter enn her. Sommeren har lignet en god del på våren men nå på høsten vil det roe seg noe ned og bli tid til å blåse skikkelig liv i prosjektet.

Mine tanker da jeg startet dette enkeltpersonforetaket, var å se på det i et fem års perspektiv. Når den perioden er over, skal jeg ta et lite møte med meg selv og evaluere om det er liv laga videre.

Final Cut gjør hverdagen kjapp og enkel.

Det første året hadde jeg tenkt å bruke som opplæring (av meg selv ja) med en del gratis prosjekter. Jeg kunne nok tatt betalt for noen av tingene jeg gjør, men det føles faktisk bedre å gjøre noen ting uten å få betalt slik at det ikke ligger noe press på meg. Tanken er også å lage ting jeg kan bruke til å vise hva jeg kan tilby. Jeg hadde ikke lagt inn Covid-19 i planen, men hvem hadde vel det. Det er ikke meg det har gått verst ut over.

Underholdningsvogna

Jeg har som kjent diltet litt etter Underholdningsvogna, hvilket har vært veldig verdifulle erfaringer i bruk av utstyret. Dette er forholdsvis vanskelig arbeid der det må mye filming til for å fange de øyeblikkene jeg er ute etter. De beveger seg fort og mye, det foregår gjerne innendørs i litt dunkel belysning og jeg kan ikke bruke mitt eget lys i noe særlig grad for å hjelpe til – da ødelegger jeg jo forestillingen. Det har derfor vært lærerikt og jeg har sanket nye erfaringer både i selve filmingen og i etterarbeidet.

Er du i ferd med å miste mannens interesse? Bare spør Gurine så får du gode råd.

Bryllup og utdrikningslag

I september skal jeg få æren av å gjøre et bryllup. Dette er en sjanger jeg veldig gjerne vil lære meg å mestre med tiden, da det er en fin og hyggelig inntektskilde. Men bryllup er en helt egen sjanger og jeg trenger å trene og prøve. I dette tilfellet skal jeg både filme og ta de offisielle bildene, hvilket ikke egentlig er det jeg har planer om å tilby i fremtiden – det er mest filmen som er min greie. Men det er suverent å få muligheten, slik at jeg også får noen bryllupsfoto i min portefølje. Da bruden skulle drikkes ut, dukket jeg uanmeldt opp i utdrikningslaget og filmet dem da de spilte paintball. Det var actionfyllt og gøy, og til den som lurer: jada, jeg ble også truffet av et skudd – midt i trynetrasken.

Det var en god del utstyr med i utdrikningslaget. Det hvilte trygt bak to sikkerhetsnett og alle fikk beskjed om at dersom de skulle komme i skade for å skyte på fotografen, så måtte de sørge for å treffe meg og ikke kameraet. Det gjorde de.

Salgsvideoer til finn.no – båt, bil eller annet

Dette er kun på tankestadiet og jeg har laget en egen side for prosjektet på hjemmesiden. For å selge noe, spesielt noe som er stort og dyrt, er det ekstremt viktig å fremstille produktet sitt riktig. Det må være rent og pent, ryddig og innbydende og inneholde nok bilder. De skal selvfølgelig ikke vise produktet i bedre stand enn det er, man må vise virkeligheten. Men den kan fremstilles på en kjedelig og ikke-innbydende måte, eller på en fristende måte. Finn.no tillater også salgsfilmer, hvilket løfter annonsen til nye høyder. Jeg la ut min Nissan Leaf til salgs her nylig og den var høyt priset. Det var en riktig dyr Leaf. Den var selvfølgelig fremstilt fra sin beste side med både bilder og film – jeg fikk flere bud på den prisen jeg ønsket. Det endte likevel med at jeg ikke solgte den, da jeg landet på at planen om å bytte den ut med en brukt Tesla uten garanti var en Særdeles Dårlig Plan.

Dronen kommer godt med når det skal lages salgsfilm av båt.

Barn/ nyfødt foto

Selv om jeg ikke kan tilby et studio, er det mange som setter pris på bilder som blir tatt der folk oppholder seg. Hjemme, ute i naturen, hvor som helst. Jeg reiser rundt og fotograferer folk der de er. I forbindelse med opptakene til utdrikningslag fikk jeg henvendelser om både fremtidige bryllup og en liten tass som skal ankomme verden i februar – i den forbindelse var det ønske om nyfødtfoto. Og selvfølgelig stiller jeg opp og gjør det!

Lille Armenia

«Hva i all verden er Lille Armenia», tenker du nå. Vel, følg med her så får du se. Det er et nært forestående lite prosjekt der jeg har planer om å lage en mini-dokumentar. Der skal du ikke se bort fra at du lærer litt om både folkemordet på Armenerne og blir bedre kjent med en engasjert rektor fra Moss.

Promotere meg selv

Det har vært behagelig å drive firma i mitt første år der planen hele tiden var å tilby tjenester uten den helt store betalingen, slik at alt skjer med lave skuldre. Men jeg kan ikke fortsette å jobbe gratis inn i evigheten. Nå har jeg snart såpass med materiale at det er på tide å lage en promoteringsvideo om meg selv. Det betyr at jeg må ta et steg ut av komfortsona og plassere meg selv foran kameraet. Så skal jeg klippe sammen en del av materialet jeg har for å fremstille meg som en man har lyst til å hyre til betalte filmoppdrag. Deretter er det bare å begynne og reklamere for meg selv. Det er ganske skummelt, jeg kjenner komfortsonen takke for seg bare jeg skriver om det. Man har alltid en liten jantelov-nisse på skulderen. Men jeg skal prøve å overhøre ham.

Det er på tide å kaste seg ordentlig ut i det nå.

%d bloggere liker dette: