Fonneland Film&Foto

Praktisk prøve

Lesetid: 2-3 min ca.

Da har jeg vært ute og gjort mitt første skikkelige opptak med det nye utstyret. Jeg kan oppsummere det med følgende; lyd skjønner jeg særdeles lite av. Farger skjønner jeg litt mer av, men forholdsvis lite der og. To små detaljer innen filmskaping der altså.

Hvitbalansen er sånn noenlunde i orden nå, men den endrer seg nødvendigvis når solen går ned. Jeg stilte den inn flere ganger men burde gjort det enda oftere. Greit nok, det er notert, gjør det hele tiden.

Men, når det gjelder lyd – hvilket er ganske viktig, er det mørkt i hodet mitt altså. Jeg må visst ta en kaffe med noen med skikkelig lydkompetanse. Og heldig som jeg er, så kjenner jeg noen sånne. I dag hadde jeg en mystisk pipe/skurrelyd i on-camera mic som jeg ikke skjønte bæret av. Den endret seg etterhvert som jeg dreide kameraet rundt og ble verre utendørs. Det hørtes ut som statisk støy av noe slag, først lurte jeg på om det var for mye utstyr rundt mikrofonen men jeg testet det jo hjemme i går… Med samme utstyret sittende rundt. Det var teleslynge der vi var, men de sa den var av. Jeg har den slyngen fortsatt som en liten mistenkt altså. Kanskje gir den noen form for forstyrrelser selv om den er av. Ellers kan det nevnes at det var noen vanskeligheter med scenelyden også, men det var trådløst utstyr og min on-camera mic er jo ikke det. Det hersket nemlig en teori om at det skyldtes utbyggingen av det nye 5G-netter som visstnok skal skape trøbbel for trådløse mikrofoner. Ikke vet jeg, men jeg endte med å bruke lyden fra kameraets egen innebygde mikrofon og «myggene». De ble nemlig av en eller annen grunn, ikke påvirket av hva-det-nå-var som skapte ulyd og trøbbel for alt annet utstyr på stedet. MERKELIG.

Mye som skal på plass!

Hvordan gikk det? Vet ikke men ved første øyekast ser det greit ut. Hurra! Hvordan ble resultatet? Gi meg og Final Cut noen dager så får vi se.

Note to self: det gjør ingenting at fire mikrofoner tar opp lyd der noen er forsinket og andre ikke, slik at det første gang man hører gjennom høres ut som Alle Ekkoers Mor. Det fikser man bare enkelt i Final Cut. Har jeg nevnt at jeg er fryktelig glad i det programmet?

Note to self 2: jeg har et ubrukelig stativ, det hakker og egner seg fint for stillbilder men ikke for film. Melkesyre i armene vil komme når man jobber håndholdt. Men som jeg tidligere har skrevet, melkesyre hindrer demens. Så det er egentlig bare å fortsette og løfte riggen over hodet… Neida – det er bare å komme seg i butikken og handle filmstativ.

God stemning under kveldens show!

Jeg kommer tilbake til hvem og hva jeg har filmet i dag når jeg vet om det ble noe av. Hahaaa. Kjedelig å skryte på seg noe på forhånd også er det ikke brukanes.. Men, kule er de!

Disse er jeg veldig fornøyd med!! Gir super lyd uavhengig av 5G nett og teleslynger, viser det seg.

Note to self 3: jeg skjønner hvorfor de har sånn mikrofon på stang på TV-produksjoner. On-camera mic er ikke enkelt.

Note to self 4: jeg skjønner også poenget med clapperboard. Sånn som du sikkert har sett noen smelle sammen foran kamera en gang. KLIKK. Og dermed synkroniserer man lyd og bilde. VIPS. Enkelt.

%d bloggere liker dette: