Fonneland Film&Foto

Final Cut kurs og jakten på nytt kamera

Lesetid: 3 minutter.

Jeg har tatt et kurs i redigering med Final Cut hos IGM og jeg elsket det. Kurset gikk over to dager, var meget intensivt og tok for seg en drøss med temaer.

Kursleder var Tobias Michel fra Videohjelpen.no og han har drevet med film og redigering på høyt nivå i mange år. Han var svært kunnskapsrik og flink til å formidle. Kurset inneholdt mange temaer, så tiden gikk fort! Vi var egentlig fire påmeldte deltakere, men to trakk seg i siste liten. Dermed ble vi bare to og det er jo helt supert for oss.

Jeg lagde instruksjonsvideoer til meg selv for å huske hvordan alt var, men det er ganske mye jeg må google igjen og se på youtube.

IMG_6309.JPG
Klar for kurs!

Nå gjelder det egentlig bare å bruke det jeg har lært – hurtigtaster (som gjør livet enklere og mer effektivt når man redigerer), animasjoner, effektiv flyt i arbeidet, justering av farge og lyd, tekst, effekter, lagring i 1:1 format og mye mer. Jeg er full av ny inspirasjon, det gjelder bare å finne tid mellom tvillinger, hund og alt annet som skjer. Det vil dryppe noen instruksjonsvideoer på dere følgere også, bare smør dere godt med tålmodighet!

Nytt kamerasystem og filmprosjekt på jobb

For tiden planlegger jeg en film jeg skal lage for jobben, den er krevende å lage og det blir ganske langvarig. Det er supert med fersk kunnskap fra kurset og det skal komme godt med.

Ellers er jeg på jakt etter nytt kamerasystem så jeg bruker mye tid på youtube og google.

lumix dc
Panasonic Lumix

Jeg gleder meg som en unge til å få et speilrefleks-inspirert videokamera som kan gjøre ordentlig proffe opptak med blant annet en helt ny verden av muligheter for aktiv bruk av dybdeskarphet i opptakene. I et vanlig videokamera (en «camcorder») har man ikke den samme optikken som i et ordentlig system, så man får stort sett bare bilder der alt er skarpt. Det er greit nok det, men hvis du legger merke til hvordan proffene gjør det, så har de objektet sitt i fokus og ganske ofte er omgivelsene uskarpe. Det ser rett og slett bare bedre ut.

NIkon z6.jpg
Nikon Z6

I tillegg til selve kamerahuset, ser jeg på objektiver og en rigg til det hele. Jeg skal bygge den inn i ett eller annet, der jeg kan sette på lys og mikrofon etter behov. Det blir også en ny verden for meg med ordentlig lyd fra opptakene. Innebygget mikrofon blir aldri det samme.

 

For tiden ser jeg på Nikon Z6 (akkurat nå seiler den opp som favoritt faktisk), Panasonic Lumix DC-S1/ S1R, Panasonic Lumix GH5 eller evt GH5s (som ikke har samme gode stabilisator og det er viktig) og jeg har selvfølgelig merket meg Sony sin A7R III som på mange måter egentlig er den feteste, men de bommer litt på fargene. Merkelig, for ellers hadde den seilt fram som den klare favoritt. Så, som du skjønner, jeg har mye å tenke på.

akrales_180323_2383_0105.0
Sony A7- serien

 

 

 

 

 

Som du ser, her finnes mange muligheter, både innen selve kameraet og utstyret som skal medfølge. Jeg leser tester, sammenligninger og ser Youtube-videoer til den store gullmedaljen. Men, som gammel Nikon-fan må jeg si at jeg sikler litt ved tanken på å gå tilbake dit jeg startet da jeg som 14-åring fikk mitt første speilrefleks til konfirmasjonen.

Og når det gjelder den nye iPhone 11…. JAAA JEG HAR SETT DEN! Uæææææ. Ikke snakk for mye til meg om den telefonen, den er ikke i budsjettet og jeg kan ikke tenke for mye på den! Men altså – der får du suverent gode videomuligheter rett i hånda. Så hvis du ikke gidder å kjøpe kamera, men vil ha gode opptak.. Gå for den. Det er alt jeg akter å si om den telefonen, dykker jeg dypere ned i hva den har å by på så går jeg på en kjempesmell. Så den snakker vi ikke mer om.

For nerder:

%d bloggere liker dette: