Fonneland Film&Foto

Hvordan unngå skjelven film

Lesetid: 1 min 40 sek + en 10 sekunders filmsnutt. Omhandler: bevisstgjøring, bittelitt om utstyr og litt om teknikker for å holde kameraet/mobilen stille når du filmer.

Noe av det aller verste jeg vet og det som blir klippet vekk først av alt når jeg redigerer, er materiale som hopper og skjelver. Jeg blir akutt sinnsyk bare jeg kaster et blikk på det og jeg lukker gjerne den aktuelle filmen med en gang – helt uten å gi den en sjanse. Med mindre du har investert i godt stabiliseringsutstyr eller har et kamera som er svært bra på bildestabilisering, vil du få skjelving ved håndholdt filming.

Bildestabilisering – utstyr

Her skal du få se et lite eksempel på et videokamera i amatørklassen, som har forholdsvis bra innebygget bildestabilisering. Har du videokamera kan du gjøre som her og se hvor bra ditt eget er. Men på en del kameraer er det stabilisering du ikke ser fra utsiden sånn som her.

Her ser du at objektivet beveger seg når kameraet beveger seg. Det forsøker å utjevne den skjelvingen alle har når de holder noe. Nå rister jeg helt voldsomt her da, men det er bare for å få fram poenget.

Dette kameraet var med til Matstreif på Rådhusplassen og er det som er brukt til å lage filmen derfra. Alt materiale er håndholdt, så hvis du nå ser den filmen en gang til med dette i bakhodet vil du se at det er – ikke så verst stabilt.

Jeg har kjøpt en slik. Dette er for noe mer spesielt interesserte, selvfølgelig. Jeg driver jo med filming og er allergisk mot skjelven film, så da ble det en sånn.

Batteridreven gyrostabilisator for kameraer.

Noen ting å tenke på mens man filmer

For de aller fleste handler det bare om å være litt bevisst på dette. I den grad det er fysisk mulig kan du forsøke å stabilisere mobilen din eller kameraet selv. Gjør lange, «runde» bevegelser og ikke korte, skarpe. I noen tilfeller hjelper det å låse av hendene mot brystet i stedet for å filme med strake armer. Har du noe å lene kameraet eller mobilen inntil, hjelper det også godt.

Det er lurt å tenke litt på hvordan man puster også kan det være smart å starte opptaket et sekund eller to før du faktisk begynner selve filmingen. De første ustabile sekundene du får fordi du trykker «rec» klipper du vekk senere. Det samme gjelder når du avslutter klippet – la det gå noen sekunder lenger enn du egentlig trenger, slutten blir alltid hoppete.

Hopper det litt midt inn opptaket, så kan man alltids klippe det vekk.

Jo større skjerm du skal spille det av på, jo større utslag vil små bevegelser gi. Så lager du en film folk skal se på sin mobilskjerm, er det mindre viktig enn om du lager en film som skal spilles av på 60-tommeren hjemme. Skal du opp på lerret og prosjektor må du tenke enda mer på det.

For deg som vil nerde videre

For deg som er veldig interessert, kommer det noen få linker til artikler om utstyr for bildestabilisering. Er du virkelig interessert, så go crazy med googlingen – nettet er fullt av info om dette:

Sånn, nå har vi vært gjennom to viktige temaer; holde mobilen horisontalt (som om den var et videokamera) og nå det å holde den eller kamera stille. Allerede med de to små grepene der har du tatt et langt steg mot bedre hverdagssnutter. Neste gang begynner vi å redigere. Det er da Mac-baserte programmer som gjelder, iMovie og Final Cut.

%d bloggere liker dette: