Fonneland Film&Foto

Mobilen som filmkamera

Lesetid: ca 2 min 40 sek, + to filsnutter på under 10 sek hver. Omhandler: hvorfor du skal tenke gjennom når det passer å filme med mobilen på høykant (les: veldig sjeldent med mindre du bare driver med sosiale medier) og når du skal huske på å vippe den over i horisontal stilling. Dette er skrevet for deg som av og til filmer litt med mobilen din og som kunne tenke deg å lære hvordan man kan «ta med» snuttene videre i livet i stedet for å la dem ligge i en eller annen lagringssky der de i grunnen er best egnet til å samle stjernestøv.

Hvis du leser dette på mobiltelefon, kan du komme til å lure på hvorfor jeg maser om å ta bildene horisontalt og ikke vertikalt. Det er fordi på din skjerm som du har foran deg nå, så ser vertikale (høykant) bilder bedre ut. Men det er bare her! De fleste andre steder, som en vanlig skjerm eller i en bildebok, ser det bedre ut horisontalt (liggende).

I dette innlegget skriver jeg om film som ikke er tiltenkt mobiltjenester som Snapchat, Instagram og til dels Facebook. De to sistnevnte har for eksempel «stories» der du kan poste småtteri fortløpende og dette er beregnet på en mobiltelefons skjerm. Ett bilde eller en filmsnutt som bare tar sekunder, kan like greit tas på høykant da det er kjedelig å måtte snu mobilen for å se det. Dette er noe man ser på en gang og så ser man det aldri igjen. Jeg snakker om varige bilder og spesielt filmer i dette innlegget, ting du ønsker muligheten til å ta vare på. Bildene får du kanskje trykket i en bok og filmen lagrer du et sted så du kan se den igjen.

Bilder

Veldig raskt generelt om bilder: Hvis du et øyeblikk legger vekk at det er en mobiltelefon du har i hånda og later som om det er et vanlig kamera – ville du satt kameraet på høykant for hvert enkelt bilde du tar? For de fleste er svaret her nei, det ville man ikke. Kameraets utgangsposisjon er «liggende» og det tar bilder horisontalt med mindre du aktivt snur det. I de tilfellene der du tenker at du bevisst ville snudd et kamera på høykant for å ta bilde, da kan du også gjøre det med mobilen. Ellers – snu mobilen og hold den horisontalt når du knipser.

Her har vi Fuglefjellet en tidlig torsdag. På dette bildet har jeg snudd mobilen slik at bildet er tatt i «normalformat» – liggende. Du ser fjellet, et hus, litt gjerde, litt himmel – litt av alt. Beklageligvis var det sol som gir skarpe skygger og fullstendig ødelegger et slikt bilde, men det er ikke poenget jeg skal vise nå.
Her ser du samme bildet, men nå tatt på høykant. Du får mye mer fjell og mye mer himmel, men mindre av alt rundt. Det er selvfølgelig alltid smak og behag dette med foto, men poenget mitt er å ha et litt bevisst forhold til hvordan man holder mobilen.

Hvorfor messer jeg om bilder når jeg egentlig skal skrive om film? Jo, det gjør jeg for å røske litt i vanene dine. Med dagens mobilteknologi er alle filmskapere, men de snur jo videokameraet sitt på høykant! Det blir en vane, man gjør det når man tar bilder og dermed også når man filmer. Denne vanen må vi til livs, folkens!

Hvor mange har TV’er som står på høykant hjemme?? Hvis du ser Netflix på PC’en eller Mac’en din, snur du den på høykant før du setter deg og ser? Nei du gjør ikke det, det ville vært helt snodig. Film-formatet foregår i all hovedsak liggende.

Avslutningsvis skal jeg nå legge ut to små filmsnutter av hoppekuene Bella og Dagny som har blekksprutene på ryggen. Hvis du leser denne bloggen på mobilen din, kommer sannsynligvis den som står på høykant til å se best ut i utgangspunktet. Men nå snakker vi om ting som ikke skal vises på mobil, det skal vises på vanlig TV-skjerm eller lignende. For å illustrere poenget jeg skal fram til, bør du derfor snu mobilen din slik at du holder den horisontalt før du klikker «play» på disse to filmsnuttene. Så kan du snu den tilbake.

Her må du langt unna objektet for å få med hele, da videoen stort sett bare tar opp vegg og gulv. Det fyller ikke hele skjermen men lager sorte felter til høyre og venstre når dette spilles av på alt annet enn mobilen din.

Nå kan du snu mobilen din til høykant igjen.

Dette neste er et bilde, ikke en film, så det nytter ikke å trykke «play». Det er for å vise hvordan en vertikal film ser ut på en normal skjerm:

Her har jeg tatt skjermbilde av hvordan avspillingen av en høykantvideo vil se ut på en vanlig skjerm. Man kan jo bli sprø av mindre.

Tanken bak dette innlegget er å bevisstgjøre deg før du begynner å filme med mobil. Er du en snapper eller instagrammer så la for all del ikke meg forstyrre! Men er du en som ser et øyeblikk i hverdagen du gjerne vil feste til film, så vipp mobilen din over. For følger du meg videre, skal jeg vise deg hvordan du forvandler alle disse små klippene til en fin og underholdende film du kan ha i mange år fremover.

MEN OBS – VIKTIG! Du må for all del ikke begynne å filme på høykant, for deretter å huske på at «oi, jeg skulle jo vippe mobilen over» og så gjøre det og filme videre. Da snur ikke skjermen seg og du ender med en film der seeren må vippe hodet for å se resten. Hvis du glemmer deg, STOPP for all del filmen og start en ny etter at skjermen har fått snudd seg. Mobiltelefonen henger ikke med på dine forglemmelser. Hehe.

%d bloggere liker dette: