Fonneland Film&Foto

Reisetips med film – Lady Elliot Island, Australia

Lesetid: ca 3 min. Egenprodusert film: 7:53 min og den bør du (i all ydmykhet) se! Filmen ligger helt nederst i innlegget hvis du kun er interessert i den.

Jeg har tenkt på å ha noen reisetips her på bloggen av og til, det blir ikke veldig ofte. Jeg begynner med den lengste reisen jeg noen gang har vært på, som gikk til Malaysia og Australia sommeren 2011. Vi var flere steder, blant annet Sydney. Jeg velger imidlertid å fokusere nærmere på en liten øy langs Great Barriere Reef, som heter Lady Elliot Island.

Først et par bilder fra Malaysia, nærmere bestemt Borneo. Klikk på dem for å se dem større, dette er fra Tanjung Aru Restort i Konta Kinabalu. Hotellet er fantastisk, i den grad det er et dekkende ord for et slikt sted:

Etter et opphold i Kota Kinabalu på Borneo, gikk ferden til Australia. Det var mitt første opphold i dette fantastiske landet, som du må oppleve en gang i løpet av livet.

22. juli 2011

Det er noen datoer i livet man husker, selv var jeg ikke født da Oddvar Brå brakk staven men jeg husker som alle andre hvor jeg befant meg 22. juli 2011. Vi skulle til å legge oss, det var kveld i Queensland, Australia hvor vi befant oss. Fruen fikk en melding fra sin lillesøster om en eksplosjon i Oslo, men vi hadde egentlig tenkt å se på det dagen etter. Vi tenkte kanskje det var en mindre gasseksplosjon eller noe sånt…

Nysgjerrigheten tok imidlertid overhånd og vi tittet på nyheter fra Norge. Vi sovnet sent, sjokkerte over meldingene om Regjeringskvartalet – og våknet dagen etter til resten. Da var det blitt natt norsk tid og det komplette kaos hersket i vårt hjemland. Lokale australske nyhetssendinger som «Queensland News» hadde Norge, Oslo og Utøya som sine hovedsaker. Det var temmelig surrealistisk.

Det var lite vi fikk gjort med situasjonen hjemme, så 23. juli 2011 reiste vi som planlagt til Lady Elliot Island, et paradis av en koralløy uten internett eller mobildekning. Vi var der i tre døgn.

Det var en isolert øy med en liten gjeng mennesker og alle spiste middag sammen rundt et stort bord. Første kvelden gikk presentasjonsrunden der folk fortalte hvor de kom fra. Da det ble vår tur, gikk det et unisont gisp rundt bordet og flere tok seg til munnen. Ingen hadde gått glipp av denne hendelsen. Vi satt plutselig rundt et middagsbord på en øy midt ute i havet utenfor Australia og snakket med vilt fremmede mennesker om Oslo.

Men mer enn nok om det.

IMG_0284

Lady Elliot Island ligger helt på sørspissen av revet og er den øya som ligger nærmest Brisbane i Queensland. Man kan komme dit via fly eller båt, fra nærliggende havner og småflyplasser.

Vi tok fly fra Hervey Bay og det var artig! Flyet er ikke alt for stort, innvendig så det litt ut som en stor van. Setene var kledd i pels og det hele.

IMG_0285
Fruen fikk sitte foran sammen med piloten under hele flyturen. Ganske fett!
IMG_0286
Kysten av fastlandet forsvant og flyet la retning ut i havgapet.

Øya er veldig morsom sett fra luften, noe du straks skal få se på film. Det ser ut som noen har tatt en diger barberhøvel og barbert en stripe midt på den. Om det er gjort med høvel tror jeg neppe, men skogen er i hvert fall rensket slik at man har fått en flystripe i gress som deler hele øya i to. Stripen er akkurat så lang at småflyene rekker å lande og lette derfra.

IMG_0282

Øya er et paradis for fugletittere, snorklere, hvalkikkere og selvfølgelig dykkere. Det var sistnevnte som gjorde at vi dro dit. Jeg har dykket flerer steder i verden og på min liste over topp fem dykkerdestinasjoner man absolutt bør oppleve, står selvfølgelig dette unike stedet. Av andre steder kan jeg nevne Salstraumen utenfor Bodø og Thingvellir Nasjonalpark på Island, men de kommer i egne innlegg.

Et råd du bør ta med deg hvis du skal til Australia når det er sommer i Norge; da er et vinter der. Selv om vinter i Australia betyr det samme som god norsk sommer, er det faktisk lurt å ha med seg litt klær. Kveldene på Lady Elliot ble ganske kalde, det falt ned mot 10 grader hvis jeg ikke tar helt feil. Og rommene man sover i på stranda er ikke isolerte for å si det sånn. Vanntemperaturen var heller ikke allverden, 21-22 grader eller noe sånt. For all del, det er god badetemperatur. Men når man dykker er man gjerne nede i en times tid eller noe sånt. Jeg må faktisk si at dykkene i Australia er noen av de kaldeste jeg har opplevd. Vi hadde med 5 mm våtdrakter uten hette og det var rett og slett alt for lite. Er du veldig varmblodig så går det sikkert fint, men jeg hakket nesten tenner tvers gjennom silikonen i munnstykket på ventilen…

Men, opplevelsene under vann gjør at man fort glemmer kulden. Har du sett Finding Nemo? Du kan si det sånn at rollebesetningen kommer fra Great Barriere Reef, så det å dykke der er omtrent som å dykke i den filmen.

Og hvis du lurer så er svaret «ja», Bruce kan i teorien dukke opp – men de beroliget oss med at hans nærvær er sjeldent i disse områdene. Uansett står ikke dykkere øverst på menyen.

Både videokamera og fotoapparat var med under vann på samtlige dykk. Det har tatt meg åtte år (ikke alt som går like fort når man er lat) men omsider har jeg fått laget en film fra vårt møte med verdens største korralrev.

%d bloggere liker dette: