Fonneland Film&Foto

Fuglefredag med tema grilling og steketakke

Lesetid: 3 min. I dag henter jeg meg inn etter en lang ferie med bloggpause som strakk seg litt ut i tid. Det er faktisk en del å oppdatere! Det er jo hage som er i fokus på denne behagelige fredagen og i dag handler det om utendørs matlaging. Jeg er fryktelig glad i det. Først litt om grill, deretter noen ord om årets nye steketakke. Senere kommer et eget oppskrifts-innlegg til inspirasjon.

Utekjøkken

Vi i Norge vet å sette pris på det lille vi har av sommer og sol. Det er jo tre sommermåneder, men jeg tror de kommer litt kortere fra «fabrikkens» side altså. Juni, juli og august har en tendens til å fly avgårde med en effektivitet man ikke ser ellers i året, spør du meg.

Noe av det jeg liker veldig godt om sommeren er altså muligheten til å lage mat ute. Det aller kuleste er å ha et skikkelig utekjøkken og det er en liten hemmelig drøm jeg har. Jeg kunne hatt en ordentlig utendørs kjøkkenbenk, en innmurt bakerovn, noen gassbluss, osv. Mmmm, det er lov å drømme!

Men man kommer heldigvis langt uten det! Utendørs kokkelering er behagelig, man slipper stekesprut og lukt i huset – og det blir godt på en skikkelig grill!

Jeg bruker en Weber Spirit E-320 og den har tilberedt mange gode måltider. Grillsesongen min varer nesten like lenge som båtsesongen, jeg har stått i mørket ute i høstkulda og grillet andebryst med hodelykt. De som var gjester den dagen, glemmer visst aldri det synet.

46613679B_1800x1800-REV-copy.png
Sjefen i hagen.

Jeg er veldig fornøyd med grillen, den gir mulighet til å grille på indirekte varme som jeg synes blir best. Den har også sidebrenner slik at man kan koke poteter eller steke noe i stekepanne hvis man vil.

Det eneste jeg noen ganger savner er fire brennere, da det kan bli ganske trangt på midten der jeg slår av når jeg steker på indirekte varme. Med fire brennere blir området der det er indirekte varme større. Så fort noe havner over direkte varme, blir det lett svidd.

Grillbrann får man, hvis man ikke vasker den. Men hvis man får det, har man vært lat… Og ja, det har skjedd her i huset. Det brenner godt men det er ikke farlig så lenge man sørger for at det ikke sprer seg, samt kobler fra og fjerner gassflaska. Grillen i seg selv tåler det – du får en himla vaskejobb, men den tåler det.

Rotisserie står på ønskelisten til jul

Jeg har blitt veldig flink i år, for jeg skriver nå en ønskeliste til jul. Hvert år blir man spurt hva man ønsker seg, også har man ikke peiling. I år kan jeg svare! En av tingene på listen er et rotisserie til grillen. Da skal det bli svung på kyllingen!

original.jpg
Rotisserie.

Til jul i fjor prøvde jeg meg på Hellstrøms ribberull, som et alternativ til den tradisjonelle ribba. Det ble godt og saftig, men som Hellstrøm sier i denne episoden av Hellstrøms kjøkken, aller best blir det selvfølgelig på rotisserie. Men hvem har det? Kanskje jeg, i romjulen i år. Hvem vet. Hvis jeg får noe slikt til jul, må jeg bare prøve meg på ribberull der altså!

Forresten kan jeg nevne at jeg nå har begynt å kjøpe svinekjøtt fra en lokal gård med lykkelige griser, sjekk ut Gården på Svartskog på Facebook. Her følger jeg grisene gjennom året. De bor utendørs og har et godt liv. Det koster skjorta, men det er verdt å betale for dyrevelferd.

Grillet kylling

Kylling blir aller best på grill. Det finnes mange måter å tilberede det på. Jeg har laget ølkylling et par ganger, det blir veldig godt. Da kapper man toppen av en ølboks og trer hele kyllingen ned på den. Så grilles det hele en time. Ølet gjør at kyllingen blir dampgrillet og får en litt søtlig smak. Det blir dessuten så mørt at man nesten kan spise det med skje og skinnet blir sprøtt…

IMG_5199.JPG
Ølkylling anbefales selv om man ikke liker øl!

Nytt av året er også en grillstekepanne så jeg kan grille en av mine favorittretter; smørstekte kyllingvinger med salt og pepper. Enkelt og genialt. Med stekepanne på grillen får man det beste fra to verdner og jeg er i himmelen.

Kyllinglår gjør seg også meget godt på indirekte varme. Og hvis du tenker at en grill bare kan brukes til kjøttretter og middag, så tenk om igjen: den er super til å grille pizza og annet bakeverk – feks NAN-brød du først har stekt på steketakka og så gir en runde på grillen. Det blir magisk!

Steketakke

Nytt av året er en steketakke fra Meteor! Den er helt fantastisk og kan brukes til mye mer enn å steke lapper. Det egner den seg selvfølgelig meget godt til og det blir alldeles nydelig. Jeg har stort sett klart å holde takkefestene til innenfor mitt 8 timers spisevindu, men et par dager har det røket også. Jaja – ingen er helt nazi hva gjelder diett her i huset.

IMG_5729.JPG
Sveler eller lapper – nydelig!

Jeg har også prøvd å steke pølser på den, hvilket blir helt topp. Den fungerer da som de flatgriller man ser på bensinstasjoner og andre steder som steker pølser i stort antall. Jeg har tidligere hatt litt trøbbel med å plassere pølsene på grillen, fordi jeg prioriterer det som skal grilles indirekte. Da blir pølsene enten svartsvidd, eller pølsegrilling ødelegger for resten av grillingen fordi det slipper ut varmen.

Dette har feks vært en problemstilling når jeg har hatt gjester og jeg har laget både voksen – og barnegrillmat, les: pølser. Men nå er det bare å sette på takka og la pølsene steke seg i god bensinstasjonstil!

I følge oppskrift/bruksanvisningsheftet som fulgte med, kan man steke både karbonader og fiskekaker og alt mulig på den. Det går utrolig fort når man har stå stor stekeflate. Hvis du lurer på å kjøpe en takke, kan du lese hele bruksanvisningen her! Det viser seg at jeg må ha elektriker hit for å legge opp 16-amperes kurser, en ute og en inne. Takka trenger det og jeg har testet den på 10-amperes kurs; den trenger faktisk 16.

Internasjonal steketakke

En takke kan brukes til mye erke-norsk mat som sveler og flatbrød, men den kan også slå til og bli mer internasjonal. Jeg glemte å ta bilder av de Naan-inspirerte brødene jeg har bakt på den et par ganger, men det går altså an. Tandori-grill-smaken får man jo ikke, men det blir veldig gode brød!

Amerikanske pannekaker er også alldeles nydelig og med en steketakke er hele røren stekt opp på et blunk! Her har jeg testet med og uten smør under. Lapper steker jeg uten smør, men pannekakene er både enklere å håndtere og smaker bedre når de er stekt i smør. En steketakke er i det hele tatt perfekt for meg, for den gjør det hele enkelt og effektivt!

Jeg vil tro den også fungerer til norske pannekaker. Og hvis vi vil, kan vi nå lage en pannekake med diameter på 60 cm. Det skal jeg selvfølgelig prøve en gang, bare for gøy.

67371422_10162325305900106_9063654658521694208_n
Amerikanske pannekaker in the making!

Jeg fant en oppskrift på Youtube som om handler hvordan lage den perfekte amerikanske pannekake. Jeg fulgte den og resultatet ble helt perfekt, i mine øyne. For noen nydelige, fluffy pannekaker!!

67630049_10162325305925106_5989975761409277952_n
OH SAY, CAN YOU SEE!

Jaaaa, dette innlegget var det smart å skrive når det er over tre timer til man kan spise og sulten gnager. Det romler.

%d bloggere liker dette: