Fonneland Film&Foto

Oppdatering på hydrofoil/«havfruehale»

Lesetid: 1 min.

Jeg tenkte å oppdatere den interesserte leser når det gjelder hydrofoilen jeg installerte tidligere i vår. Du kan lese om det prosjektet her.

Dette er tatt i dag.

Hydrofoilen gjør at jeg planer fortere og lettere. Båten har nå gått i plan med fem voksne og ett barn ombord – det har den aldri gjort før. Det var fem lettvektere av noen voksne, men likevel. Det er positivt. Jeg kan også holde planingen lengre, før falt den ut av plan på rundt 16 knop. Nå går det ned til rundt 13-14.

Topphastighet er tatt ned med ca 2 knop. Marsjfarten rundt 1-2 den også.

Båten vandrer en god del fra side til side når den går rett fram i lave hastigheter, noe den alltid har gjort. Det har blitt verre. Jeg skjønner ikke helt hvorfor det har blitt såpass ille som det er nå, det har sannsynligvis med feil vektbalanse å gjøre heller enn den hydrofoilen – men den har altså forsterket problemet. Båten er tyngst på styrbord side. Problemet er selvfølgelig størst når jeg er alene i båten og bedre med passasjer(er) på babord side. Jeg skal se på om jeg får tak i noe ballast, jeg tror det vil hjelpe. Jeg tror egentlig problemet skal bli mindre med hydrofoil.

Baugen ligger mye lengre ned mot vannet nå enn før. Båten var ganske skrå, det har bedret seg mye.

Båten min har ligget veldig skrått i vannet, da akterenden ligger dypt og baugen høyt. Dette har blitt mye bedre med hydrofoil. Bølgene smeller mindre og båten skjærer bedre gjennom vannet.

Kan man klare seg med hydrofoil i stedet for trimflaps? Ja, vil jeg si – i mange tilfeller. Det er absolutt verdt forsøket. Den er billig og enkel å installere, spesielt hvis man gjør det når båten står på land.

Men jeg tenker nok at jeg får trimflaps installert i løpet av vintersesongen på min båt, denne båttypen trenger det. Jeg tenker også mer og mer seriøst på å gå opp i motorstørrelse, for å kunne ta noen lengre turer med mer bagasje og fortsatt ha grei fart når gutta blir bare litt eldre. Kanskje neste år eller året etter. (Jada, jeg vet det i såfall lønner seg økonomisk å bytte hele båten – men jeg er så glad i MS Terese så jeg tror nok ikke hun kommer ut for salg. Hun får heller litt mer guffe bak.)

%d bloggere liker dette: