Fonneland Film&Foto

Ferieprosjekt i båten

Lesetid: 1 min. Jeg har installert inverter/ vekselretter i båten nå. Det er en sak som omformer 12V som du finner i feks bil – og båtbatterier til 230V som er det samme du har i stikkontakten hjemme. Da kan man bruke apparater som går på vanlig stikkontakt, i båten når man er ute på sjøen. For eksempel en Nespressomaskin, en Mac, eller lade en mobil med vanlig ledning som går mye fortere enn med 12V ladekontakt.

IMG_5603
Det har blitt et par kvelder i båten nå, der jeg har skrudd og fikset. 

Kan jeg anbefale å montere dette selv? Nei. Det er et formidabelt styr. Det er lov, for vi vanlige har lov til å drive med 12V da det ikke er risiko for å få farlig støt. Det er derimot en viss brannfare forbundet med 12V, så ting må gjøres riktig. Det krever både kunnskap og riktig verktøy. Men hvis du absolutt vil, så lar det seg altså gjøre selv. Det hadde bare vært mer effektivt og mindre slitsomt å få en proff til å gjøre det.

Mestringsfølelsen når man får det til, er selvfølgelig ikke til å kimse av. Så lenge ikke båten brenner opp da. Jeg skal hyre inn en båtelektriker til å gå over alt og godkjenne det for meg når det er helt ferdig, før det tas i bruk. Det koster nok litt, men ikke så mye som det ville kostet å la elektrikeren gjøre hele jobben og ikke så mye som det ville kostet hvis båten brant. Det er verdt noen kroner for god nattesøvn – jeg tar ikke lett på brannfare.

IMG_5606
Dette har vært utsikten min i to kvelder mens jeg har holdt på i båten. Det har blitt noen timer hver kveld, som medfører solnedgang i hjemmehavn. Ganske fint faktisk. 

Jeg kommer med et eget hvordan-gjør-du-det-innlegg senere, jeg skal bare sette meg ned og lage en liste over alle tingene jeg har kjøpt inn og brukt. Tanken er å lage det innlegget jeg selv savnet i denne prosessen. Da kan man bruke det som handleliste og til generelle forberedelser hvis man skal installere en slik selv – i båten eller andre steder.

En inverter er kjekk fordi den gir det muligheten til å ha tilgang på strøm uten aggregat. Du trenger imidlertid et kraftig batteri, så det er en viss kostnad over det. Men det er noe å ha i bakhodet.

IMG_5562
Her ser du f***skapet.

Jeg er ikke helt i mål med prosjektet enda, men nesten. Jeg har testet den (en liten funksjonstest bare) og den sørget for en god kopp Nespresso til meg en sen kveld. Mesteparten av det gikk i sjøen da, for jeg får ikke sove noe særlig hvis jeg drikker kaffe rett før jeg skal legge meg… Men det er på siden av poenget her.

%d bloggere liker dette: