Fonneland Film&Foto

Alcott hundesokker fra Yukon

Film: 2 min 35 sek, hvis du bare er interessert i den så finner du den helt nederst, bare scroll deg til slutten av blogginnlegget. Lesetid: 4 min. Dette innlegget leser du hvis du er interessert i hund, hundesokker og tur med sykkel.

Jeg bruker ofte sokker på hund, som regel dreier det seg om sparkesykkelturer på litt uhumskt underlag. Ofte er det snakk om asfalt, men det kan også være skarpe svaberg eller snaufjellet. Sparkesykkelen er som kjent med overalt.

Ja, også har jeg lagt meg til den uvanen at jeg kaller det «sokker». Jeg tror mange kaller dette sko, på engelsk heter det «boots». Så ikke heng dere opp i terminologien akkurat når det gjelder skotøy til hund altså.

I dag har jeg testet noen veldig lovende, nye sokker fra Yukon Hundeutstyr. Jeg har tidligere brukt noen lignende som jeg etter hvert ble veldig fornøyd med, men som nå er fullstendig utslitt.

Den store utfordringen med sokker er alltid å få dem til å sitte skikkelig på labben. De faller av og vrir seg rundt, noe som skaper både irritasjon og gnagsår hos hunden. Sokken må kunne festes skikkelig. I tillegg må den ha en kraftig såle.

Asfalt

En hund bør løpe mye på gress, i skog, på grus og andre underlag – men av og til blir vi nødt til å forholde oss til den harde asfalten også. Til vanlig rusletur er det ikke noe å bruke energi på å tenke over, men til løp foran og trekking av sykkel blir det noe helt annet. Jeg ser hvor mye slitasje det blir på mine sokker og man kan bare tenke seg at den samme slitasjen ville gått på labbene hvis man løp uten. Derfor trenger jeg sokker med kraftig såle, noe denne har.

61360702_548291415575665_7691637238534242304_n
Jeg burde faktisk slutte å kalle det «sokker», for strengt talt er det sko. Men, nå vet jo du om min lille feilbruk av ord her, så du skjønner hva jeg mener.

Jeg liker veldig godt at disse har en såle som er formet etter hundens tredeputer. Hvis du studerer en hundelabb, ser du fort hvilke deler av labben som er i kontakt med bakken. Akkurat der trenger man kraftig såle, ikke ellers. Den runde sålen du ser her passer perfekt rundt de delene av labben som treffer bakken.

Festing av sokk

Det vanskeligste er å få sokkene til å sitte, så de må ha gode festemuligheter. Denne har det da den har to stropper og ikke bare én. Man ser forskjellige løsninger på dette fra merke til merke, personlig liker jeg denne varianten godt. Det er to stropper som sitter rett ved hverandre, så de forsterker hverandre bra. De skaper også et trykk som er fordelt ut over et noe større område på hundens bein, enn når det bare er én stropp som strammer.

IMG_5248
Doble festestropper – det liker jeg veldig godt. Begge festes stramt og sokken sitter.
IMG_5247
Sokkene har doble stropper med refleks, hvorav den ene er helt dekket i refleks. Det er ikke dumt med refleks på hunden og jeg er ikke flink nok til å bruke det. Han er tross alt mørk i fargene, rask på labben og til tider forholdsvis korttenkt så han kan fint finne på stunt foran biler hvis han ser noe spennende. Da er det fint at de ser ham selv om jeg selvfølgelig skal hindre det i å skje.

Materiale

En sokk skal være så liten som mulig men stor nok til å sitte godt. Denne stopper rett over «håndleddet» eller «ankelleddet» om du vil, bare for å tegne et bilde av hvordan den sitter. Om ikke mine metaforer duger, så kan du få se ordentlige bilder her:

IMG_5185
Ibbo synes alltid det er litt pyton med en gang, men han glemmer fort.
IMG_5188
Dette er etter ca to kilometer i fart. Jeg har ikke rørt sokkene en eneste gang etter at jeg satte dem på. De sitter fint! Det er et skikkelig kvalitetstegn.

Sparkesykkelen jeg bruker heter Gravity Free Scooter og er kjøpt hos Troll Mushing på Røros. De har nettbutikk.

IMG_5198
Fire kilometer senere og jeg har fortsatt ikke rørt sokkene. Venstre baklabb har nå flyttet seg bittelitt men ellers sitter de akkurat som de gjorde da vi dro. Det er faktisk ikke verst! Jeg er vant til sokker som flyr overalt. Yukons hundesele gjør for øvrig fortsatt jobben sin.

Materialet er en form for stoff, på de forrige sokkene mine var det netting for å puste bedre. Det er for så vidt en god tanke det, men man må gi og ta. De gikk fort i stykker da nettingen revnet av belastningen over tid. Jeg tror disse er mer robuste.

Størrelse

Ibbo er en hannschæfer på ca 40 kg. Han har 10 cm lange tær og bruker størrelse M i disse sokkene, bare for å gi deg et slags inntrykk av hvilken størrelse du eventuelt trenger til din hund.

Myk innside og gnagsår

Innsiden av sokken er i grunnen det viktigste, for det er den som avgjør om det blir gnagsår eller ikke. Mange sokker har det samme stoffet inni og utenpå, noe som kan skape problemer med gnagsår.

Disse her har faktisk myk fleece (tror jeg det er) på innsiden! Det er veldig smart. Det blir nødvendigvis noe varmere, men skal du på en veldig lang tur så får du heller gi hunden noen pauser underveis. Til mitt bruk er i hvert fall gnagsår en stor fiende og her har vi endelig sokker med myk innside.

IMG_5249
Dette er veldig smart og jeg vil tro det minker faren for gnagsår.

For å hindre gnagsår med andre sokker, kan man bruke innersokker for å skåne hunden – men dette fremstår mye bedre. Etter første tur var det ingen antydninger til at sokken hadde gnagd på hunden! Jeg skal teste dem over noe lengre periode selvfølgelig, men førsteinntrykket var bra. Det er et smart trekk av produsenten, dette her.

De gamle sokkene mine er virkelig velbrukt og velprøvd. Apropos gnagsår, så er det faktisk sånn at også hundesokker blir mer føyelige over tid. Det er akkurat det samme som med våre sko, de må gås inn litt. Derfor kan det være lurt å gi det en sjanse, selv om du skulle være uheldig og få gnagsår første gang. Jeg pleier å «knørve» dem litt, gjøre dem våte og tråkke litt på dem, bende dem, herje litt og gjerne la ham løpe med dem når de er kliss våte. Det hjelper når de blir litt myket opp. Høres kjent ut? Du har sikkert opplevd å måtte gå inn dine egne sko og. Det er mange som har gått inn nye støvler ved å traske noen kilometer med våte sokker i.

Jeg lar meg også begeistre av at sokkene kommer med en liten pose å ha dem i. Det er snakk om å holde styr på hele fire stk sokker og det kan sikkert høres tilforlaterlig ut – men det er det ikke. Det er faktisk veldig fort gjort å rote bort en. Posen er av netting og puster, så de kan tørke i den. Genialt, rett og slett.

Oppsummering

Alt i alt: førsteinntrykket av disse sokkene er veldig bra! Jeg tror jeg har funnet meg en ny favoritt her, nå skal de brukes på turer fremover også håper jeg førsteinntrykket holder seg. Husk at alle hunder er forskjellige, sånn som oss. Det som passer én hund, trenger ikke passe en annen. Men dette designet og tankene som er gjort når denne sokken er laget, er veldig bra.

Jeg hadde med GoPro- kameraet på en liten tur her forleden, det har resultert i denne filmen. Har du 2 min 35 sekunder å avse, så kan du se nærmere på sokkene brukt i praksis her:

Følg meg gjerne på Facebook, der kan du også kommentere hvis du ikke vil gjøre det her. Abonner også på min nye Youtube-kanal hvis du vil se filmer som legges ut i fremtiden. Vår nye fantastiske fibernett fra Viken Fiber og Altibox har gitt meg et nytt liv hva gjelder opplastning av filmer til internett! Nå har det virkelig blitt fart på sakene, så det gjør filmhobbyen min betraktelig enklere å dele med verden.

%d bloggere liker dette: