Fonneland Film&Foto

Jeg vil slå et slag for grevlingen!

Lesetid: i underkant av 6 minutter.

Jeg vil, etter å ha oppdaget fast grevling i hagen og i utgangspunktet blitt skeptisk til det, herved slå et slag for grevlingen som gartner og hagevenn! Da jeg oppdaget at vi hadde fått grevling her for et par uker siden, var min første reaksjon noe fordomsfull og kunnskapsløs. Jeg tenkte «uæææ den der biter til det knaser» og «åh den kan jo være farlig». Men samtidig syntes jeg den var veldig søt der den vraltet rundt og støvsugde bakken under fuglemateren. Så jeg googlet rundt og leste meg opp på temaet, hvilket fullstendig snudde mitt syn på dette dyret. Det viser seg at dette er et godmodig dyr som fornøyd vralter og slafser seg gjennom uønskede hagegjester om natten. Nå er jeg veldig takknemlig for at den er her og den har fått navnet Greven. Det kan selvfølgelig også dreie seg om en Grevinne. Grev Gartner kan den også hete, for den bidrar virkelig i hagen.

_MG_0012
Greven kommer på tokt hver kveld nå.

Biter til det knaser

Dette er en kjent myte du helt sikkert har hørt, jeg hadde i hvert fall nærmest vokst opp med dette synet på grevlinger. Man er anbefalt å gå med kull eller stein i skoen for at grevlingen skal slippe av lyden. Den har et kraftig bitt, men at den biter til det knaser er faktisk en myte uten rot i virkeligheten. Myten oppsto i gamledager da man jaktet grevlinger på brutalt vis og gjerne havnet i direkte nærkamp med dem, der de nødvendigvis ble trenget opp i truende/smertefulle situasjoner uten mulighet for flukt. Da hadde jeg bitt fra meg også!

Det er klart den kan bite fra seg hvis den blir direkte truet, men før den gjør det vil den forsøke å flykte eller i verste fall flekke tenner og frese. Husk at dens ønske er å komme seg vekk! La den få anledning til det hvis dere møtes. Dette er ikke et aggressivt dyr som er ute etter mennesker og den er overhodet ikke farlig for oss. Den er heller ikke farlig for katter, hunder eller barn. En hund som ivrig stikker snuta borti kan sikkert bli bitt, så det er vel lurt å holde dem fra hverandre. Her i huset har vi hatt en nesten-nærkontakt mellom Ibbo og Greven, men det lot seg avverge ved aktiv bruk av høylytt og panisk innkalling. Det fungerte bra det.

Ødelegger hager

Om våren og på senhøsten kan grevlingen rote litt i plenen på jakt etter mark og biller, men dette er et midlertidig og forbigående «problem». Hvis den roter veldig mye i plenen, kan det dessuten bety at man har oldenborrlarver boende hos seg. De gjør mye større skade på gressplenen enn grevlingen gjør, så man skal bare være takknemlig for hjelpen! I vår hage har Greven rotet litt ett sted men ut over det lar den hagen være i fred. Hvis det ene stedet inneholder oldenborrlarver så heier jeg på Grevens roting av hele mitt hjerte! Få vekk driten!

img_5179
Plantene får stå i fred for Greven.

Velte søplekasser

Grevlingene kan fint velte søplekasser og rote søpla utover. Akkurat det er kanskje litt upraktisk. For å unngå det kan man enkelt sikre søplekassen med en strikk.

_mg_0072
Den roter litt i plenen, men blomstene får stå i fred.

Grave hi

Grevlingene er habile underjords-arkitekter. De graver store hi med mange forskjellige ganger og huler. De har såkalte 100-års hi som ekspertisen anbefaler at vernes for de er viktige for artens overlevelse. Oppdages et 100-års hi, skal man ikke fjerne trær og liknende i en viss radius rundt. Dyrene lever i klaner på mellom 3 og 10 individer. Av og til graver de ut et hi under folks terrasse eller hus og de kan bråke litt akkurat der. Det er fortsatt ikke farlig og det er ikke lov å jakte grevling i den tiden da de har unger. Hvis man skal stenge inngangen til hiet, skal man først sørge for å vite at hiet ikke er i bruk og at det ikke er unger der inne.

_MG_0018
Er det noe digg under her da?? *velt* Fugleskålene har ligget slengt rundt noen morgener.

Generalisten grevling spiser brunsnegler, mus, vepsebol og andre skadedyr

Så til det viktigste – grevlinger spiser brunsnegler! Det er helt fantastisk! Her har vi prøvd Nemaslug, salt, noe blå gift, vurdert å sette ut øl-feller som sneglene tiltrekkes og drukner i, vi har lest om Moskusender som visstnok skal kunne spise de ekle brune skapningene, men hittil har ingen tiltak gjort nevneverdig skade på bestanden vi har her. Nemaslug var kanskje det mest effektive, men det fjernet dem ikke. Alle disse tiltakene folk driver med for å få has på brunsneglen, også viser det seg at den ufortjent forhatte grevlingen spiser dem!

_MG_0044
Dumdidaaaaa her trives jeg godt. Slafse slafse.

Har du mus eller rotter i hagen? Grevlingen spiser dem.

Har du jordveps eller humlebol som plager deg? Grevlingen går ikke av veien for det heller. Har du hørt noe så flott?!

Grevlingen er en generalist og opportunist som spiser det den kommer over. Jeg har aldri tidligere sett et så effektivt tiltak mot ymse uønskede hagegjester som Greven. Så jeg ønsker den hjertelig velkommen, er ikke lenger redd for den og håper den blir hos oss. Fuglene søler fælt så noen fuglefrø finner den alltids her. Dessuten er det veldig spennende å se et vilt dyr bare noen meter fra stuevinduet og få tid til å studere den skikkelig.

Her kommer en dårlig mobilvideo, men jeg skal sørge for å få filmet den med ordentlig kamera også. Du skal ikke se bort ifra at det kommer en grevlingfilm både her og på bloggens egen Facebookside etterhvert!

%d bloggere liker dette: