Fonneland Film&Foto

Flaggspett

Lesetid: ca 2 minutter.

I serien arter i hagen skal jeg i dag se litt på en effektiv type på fôringsplassen, nemlig Flaggspetten. Den er større enn mange av de andre og siden den er en hakkespett, særdeles kraftig i bevegelsene. Meisebolle, solsikkefrø og jordnøtter spruter til alle kanter når den spiser. Den liker godt å henge opp ned mens den forsyner seg.

Flaggspetten er en meget utbredt art i hele Europa. Den blir her i Norge om vinteren og lever da stort sett av bartrefrø, eller på fuglebrettet hos meg. Der liker den både meiseboller og ymse frø. Den går ikke av veien for jordnøtter og rosiner heller.

IMG_6560.JPG
Flaggspett i mange minusgrader, koser seg med hjemmelaget meisebolle. Når den hakker i bollen, etterlater den seg større hakk enn noen andre. Effektiv type!

Flaggspetten lever fra havnivå og helt opp på 2200 moh i Alpene og Pyreneene, så den er ganske tilpasningsdyktig. I Nord Norge finner man litt færre av den men den er veldig vanlig her i sør.

Dette er en fugl som er lett å kjenne igjen. Den er stor, omtrent på størrelse med en trost og den har sitt særegne røde bakparti og hvite kropp. Hannen har et rødt felt i bakhodet mens hunnens hode er helt sort.

_MG_9927
Flaggspetten er akrobatisk og henger gjerne opp-ned mens den spiser. Kjernemuskulaturen er det ingenting å si på!

Hakke-hakkespett som mange kjenner den som, hakker ut reiret sitt om våren. Spetten er en viktig byggherre for andre, for når de forlater reirene er det andre som overtar. De hakker ut huler i trær, med inngangshull på ca 5 cm og dybde på 20-30 cm. Dette bruker de et par uker på og det må være litt av en jobb. Du har helt sikkert hørt lyden av en hakkespett som hakker på en trestolpe, gjerne på metallet. Da hører man den godt på lang avstand, her er det mye kraft i nebbet.

Flaggspetten spiser variert kost og kalles en omnivor fordi den kan leve av mye forskjellig og dermed overleve i mange ulike habitater. Den spiser insekter, larver, fuglemat og den er også en skruppelløs jeger som hakker hull i andre småfugls reir og tar egg og fuglebarn.. Ganske brutalt faktisk. Hvis du skal sette opp fuglekasse noen gang, så sørg for å forsterke inngangshullet med en ring av metall så Flaggspetten ikke kan forstørre hullet og ta barna. Forsterk gjerne også sidene av samme grunn.

_MG_0111
Flaggspett hann. Man ser det på det røde i bakhodet.

Jeg liker Flaggspetten godt, den er morsom å se på. Her hos meg får den godt med mat så den slipper å drepe små fugleunger, hadde jeg sett det så tror jeg ikke jeg hadde klart å tenke «jaja, naturens gang» men heller grepet inn og reddet de små…

_MG_0116
En jordnøtt, ja takk.

Flaggspetten kan være litt av en bølle på fôringsplassen også, den kommer liksom med brask og bram og jager de små. Men det er ikke så farlig, her er det nok til alle og de små kommer fort tilbake.

_MG_0112
Av og til kommer den for å hente takeaway og til tider sitter den lenge i resturanten og nyter maten her.

 

%d bloggere liker dette: