Fonneland Film&Foto

Fuglefredag med nasjonaldag på fôringsplassen, et år i hagen-dagen OG nytt fuglebad! Hurra!

Nå er det midten av mai og det er virkelig en nydelig tid! Kveldene begynner å bli lange, i går så jeg på en vakker solnedgang kl 22. Verken vinteren eller våren i år har valgt å følge fjorårets eksepsjonelle eksempel, så først var det vår i februar og så ble det bikkjekaldt igjen i mai. Men nå ser det ut til at temperaturen kryper oppover igjen, i dag på selveste nasjonaldagen er det feks meldt godt vær. Det kan man sette pris på!

Bloggfrekvensen min har nå roet seg litt, som du kanskje har merket. Jeg står med fire hovedtemaer som jeg skriver om; den røde tråden er fortsatt en latere hverdag, med innslag av det maritime, trening, hund og hage.

Et år i hagen

I dag er det selveste 17. mai og Fuglefredag. Som du ser så feirer vi som seg hør og bør på en slik dag, også hos fuglene. Jeg tror ikke de bryr seg nevneverdig, men jeg synes jo det er litt artig da. Syrinen blomstrer og om noen dager er den i gang med sin storhetstid.

_MG_0066
Et år i hagen – mai. Gratulerer med dagen!

Jeg kan nevne at den mulige observasjonen av Kjernebiter nå er bekreftet, så da havner også den på artslisten sammen med grevlingen. Sistnevnte har jeg ikke sett igjen, men jeg heier på at den kommer hit om natten og spiser brunsnegler.

_MG_0068
Syrinen blomstrer! Først kommer den hvite.
_MG_0069
Den lilla syrinen blomstrer gjerne litt etter den hvite. Men nå kommer den også!

Epletreet blomstrer også, ikke fullt riktignok og jeg håper ikke det tok skade av de frostnettene som var. Jeg tror ikke det, for det var stort sett bare lukkede knopper da. Nå er blomstene på vei fram, så jeg måtte ta et detaljbilde i tillegg til det vanlige utsnittet.

_MG_0073
Et år i hagen – mai.
_MG_0074
Se det blomstrer!

Og hvordan går det med den lille favoritt-knollen min i hagen? Foreløpig er det mindre interessant eller hva? Jeg sier bare – vent å se.

_MG_0075
Jeg er veldig begeistret for denne lille knollen. Følg med, den som venter får se!
_MG_0070
I bedet utenfor stuevinduet er det ting på gang. Foreløpig mest grønt. Men her kommer det snart nydelige blomster. De kommer igjen og igjen hvert år, ingen trenger å løfte en finger for dette bedet. Perfekt.
_MG_0071
Vi hadde hagen full av en eller annen plante som jeg liker å kalle «kål». Det er fordi bladene ser ut som kålblader, jeg er egentlig ikke så begeistret for denne men akkurat i mai når den blomstrer, er den pen.
_MG_0072
Overalt på naturtomten vår trives disse. De kommer igjen år etter år og trives rundt omkring i vår heller rotete plen. 
_MG_0076
Den gule busken er i full blomst!

Som den oppvakte leser sikkert har fått med seg, er jeg ingen ekspert på navn på blomster og buskevekster. Derfor kaller jeg dem «kål», «den gule busken», «disse», osv. Jeg er flinkere med fuglearter… Jeg tror jeg har fått med meg at jeg liker stauder, for de kommer igjen hvert år og man trenger ikke jobbe så mye med dem. Hvis jeg noen gang skal plante noe nytt, er jeg derfor på jakt etter det.

Nytt fuglebad

Så til det nye fuglebadet! Jeg har jo som tidligere nevnt lest boken Fuglefryd – hvordan skape kvitrende hager og balkonger, skrevet av Anne Havåg Holter-Hovind, nøye og med stor interesse. I den boken har hun bilder av et fantastisk flott fuglebad som jeg synes er veldig inspirerende. Hun har for så vidt bilder av flere bad, men jeg snakker om det store runde i betong. På linken her finner du et par bilder av det der det er fullt av blomster. Noe slikt har jeg ikke funnet på hagesentre rundt omkring, men etter en del leting fant Fruen et som kunne fungere. Fullt så elegant er det dog ikke, men noen stor designer har jeg aldri vært heller så tomta bærer preg avd et. Hagen vår er mer av det røffe naturtomt-slaget, passende for en som vil nyte hage men ikke legge så mye jobb i det.

_MG_0099
Det nye fuglebadet. En grunn del, en dyp del og en del med steiner til å stå på.

I fjor hadde jeg et fuglebad som var såpass grunt at vannet hele tiden fordampet. I år tenkte jeg å ha et dypere ett, hvor det er plass til mer vann og jeg slipper å fylle på hele tiden. Du vet, jeg liker ikke løsninger der jeg må fly rundt å fylle på hele tiden – det er jeg alt for lat for.

Det skulle helst vært grått i fargen og jeg synes det blir litt dominerende, men jeg forsøkte å sette det ned i hullet i fjellet under selve fôringsplassen uten hell. Det så penere ut, men alt nedfallet fra fuglebrettene ramler rett nedi der. Det blir ikke bra i lengden. Så jeg må finne en annen plassering og jeg liker godt å ha alt fuglestæsjet samlet på Fuglefjellet. Derfor står det foreløpig slik også får jeg se om jeg flytter det litt rundt.

_MG_0100
Jeg forsøkte å bygge det opp med stein for å få det til å se litt mindre dominerende ut. Det er mye pyntestein rundt omkring i hagen, så jeg synes det passer greit inn nå.

Jeg har ordnet med en liten stige av stein til både fugl og ekorn slik at alle får tilgang direkte til den grunne delen. Nedi badet har jeg fyllt opp med en del grus slik at det ikke er drukningsfare, jeg har også ordnet med en dyp del og en grunnere del. Stein brukes til pynt og til støtte for de små som skal bade og drikke her.

Prosessen:

Grus og stein for å lage et trivelig og trygt bad for alle.
Jeg begynte med litt vel mange stein, fjernet noen.

For å vaske steinene litt, lot jeg vannet renne en god, lang stund. Masse møkk kom til overflaten og rant ut. Det vil være metoden for å skifte vann også.

Katter

Det er nå tre katter som jakter i hagen. Misforstå meg som vanlig ikke på dette temaet, jeg liker katter godt. Men jeg setter likvel umåtelig liten pris på jaktvirksomheten. Da jeg satt og skrev i stad kom plutselig Ibbo i god trav gjennom stua mens han knurret og boffet for seg selv. Da var det en katt som snek seg i urovekkende jakt-positur bortover mot fuglefjellet der fuglene satt på bakken og spiste. Han og jeg stormet ut døra for å stanse angrepet og vekk var katten før vi kom så langt. Han har visst tatt på seg en slags rolle som fuglenes beskytter, han. (Ja, eller så bare liker han å jage katter selvfølgelig.)

Jeg tror dessverre bare det er et tidsspørsmål før det går liv tapt her. Heldigvis er Fuglefjellet høyt og oversiktlig, slik at fugl og ekorn har mulighet til å se det som kommer. Men jeg er bekymret.

img_4982
Den store fuglebeskytteren. Eller noe…
%d bloggere liker dette: