Fonneland Film&Foto

Sjøsetting!

Så var dagen endelig her. M/S Terese var klar for å kjenne vann under kjølen igjen. På grunn av utbygging med fibernettverk i området hvor vi bor, var båten gang på gang blitt særdeles støvete og stygg. Det har vært gravearbeider og jeg tipper alt støvet kommer derfra. Derfor ble det nok en gang en vask før den kunne sjøsettes, det er lettere å vaske her enn på brygga – selv om det går det også. Da den endelig var på brygga, så jeg at den fortsatt var møkkete. Dermed vanket det en siste vask der før jeg forlot havna.

Det var litt småplukk igjen før sjøsetting og det brukte jeg torsdagskvelden på.

IMG_4916
Før putene fikk flytte inn, hadde jeg storrengjøring. Det duftet såpe etterpå.
IMG_4918
Jeg gjorde ferdig hullet til kabelen fra ekkoloddsvingeren med noe som heter tech 7 – det er fuge/ limemasse for maritim bruk. Etterpå dekket jeg det til med dekselet igjen. Jeg skal gå på en runde til med tech 7 rundt kantene for å tette det skikkelig, men jeg tror det skal være greit nå.
IMG_4920
En liten test – jada! Den nye svingeren virker fint. GPS’en skjønte nok fint lite av hvor båten befant seg nå… Hmmm. Hvor er sjøen?
IMG_4921
Inn med puter og klart blir det. Selvfølgelig regnet det, så putene ble litt våte før de kom seg inn. Jaja, det skjer hvert år det.
IMG_4923
Nye latmannsholdere til fendertau. Passer meg utmerket. Ikke flere slitsomme knuter. Selv om de går fort, de og…
IMG_4922
Nye fendere på plass. Blanke og fine.

Fredag sto jeg opp og dro på bensinstasjonen hvor jeg fyllte 90 liter bensin på kanner. Jeg var usikker på hvor mye bensin som var på tanken, men den var langt fra full. Det ble litt surr i fjor, egentlig skal tanken lagres smekk full for å unngå kondens i bensinen, men det ble ikke noe av i fjor høst. Jeg sørget for at den var smekkfull med ny, fersk bensin nå og håper vannutskilleren gjør jobben sin. Det skal ikke være noe stort problem men jeg hadde ønsket at jeg fikk fikset det i høst. Av de 90 gikk 70 på før tanken var full. Jeg har dermed 20 ekstra stående i garasjen og de blir med ut på første tur. Båter drikker en god del bensin, det er bare å merke seg. De har et helt annet forbruk enn biler for å si det mildt.

Kranbilsjåføren som jeg brukte i fjor stilte opp i år også og han skrev tidligere forrige uke at han kanskje fikk tid på fredag, men det var ikke helt sikkert. Da var det veldig deilig å få denne meldingen litt utpå fredag ettermiddag, akkurat da jeg hadde begynt å miste håpet:

IMG_51CD648E5C34-1

Omtrent da tidspunktet nærmet seg, hørte jeg en ryggealarm oppe i gata og lyden av stor bil som snur. Jeg skynte meg ut og ganske riktig: den gedigne kranbilen kom krabbende nedover veien og inn på gårsdplassen min. ENDELIG!!

Jeg hjalp til, i år som i fjor, med festing av stropper og støtting av båt. I det han løftet den fra stativet den sto på, sa han (sikkert mest på tull) «ja nå kommer det spennende øyeblikket, like spennende hvert år dette – lar den seg løfte??». Denne kommentaren hadde vært egnet til å øke pulsen min mange hakk i fjor, men i år var jeg roligheten selv. Dette her, det går bra. Ingen grunn til bekymring.

Jeg har hatt en super vintersesong med båten hjemme i egen hage og er særdeles fornøyd med det. Det er mye enklere, litt dyrere, men i stor grad bedre for en latsabb. Jeg kan bare titte ut av vinduet, så ser jeg at alt er bra med presenning og stativ. En gang i måneden lader jeg batteriene og da gjør det det fra egen garasje – jeg er ikke avhengig av å dra to ganger bort til båtopplaget for å sette opp og ta ned. Dessuten er det tryggere i forhold til tyverier, båttyverier skjer gjerne på opplagsplasser og ikke i hager som min. Selve motoren er jeg ikke så glad i for den er for liten, så den kunne de godt stjålet for så vidt. Problemet er at i den prosessen ødelegges båten ofte så mye at den må kondemneres. Da hadde jeg blitt helt knust. Så nei, det er best å ha den der jeg kan passe på den og sørge for at ingen prøver seg. At man kan bli så glad i en gjenstand, man kan i grunnen begynne å lure på seg selv…

IMG_4927
Krana manøvreres inn med stroppene på riktig plass.
IMG_4925
Krana på vei mot båten.
IMG_4926
Her hjelper jeg til å plassere sakene.
IMG_4928
Krana er 16 meter lang og løfter tungt!
IMG_4929
Min jobb var å manøvrere midten av båten til det lille søkket i kranbilen der. Det går veldig fint. Man skulle tro det var tungt å flytte på 1300 båt, men det er ikke det når den henger i lufta.
IMG_4930
Vel plassert og klargjøres for den bittelille transporten.
IMG_4931
Det er mye jobb etter at båten er lagt på planet, da skal stroppene ned og båten skal sikres.
IMG_4932
Bilen har ymse støtter som kommer til nytte. Når båten er ferdig festet, sitter den godt og trygt for biltur.
IMG_4937
Her ved slippen. Så er det bare å reversjere hele prosessen og løfte gliset til sjøen der hun hører hjemme!

Sjåføren sa at han dagen før løftet hos meg hadde løftet en båt han har hatt som fast kunde i 12 år, elle noe deromkring. Båteieren orker fortsatt ikke se på når han løfter den, så han må gå et annet sted så lenge båten henger i luften. Det er uaktuelt å se på det, fortalte sjåføren. Jeg syntes det hjalp veldig å ha sett det i fjor, så jeg hadde helt hvilepuls og var i avslapningsmodus. Dette her kan de og utstyret fungerer. Uhell kan sikkert skje, det kan det overalt, men det føles veldig trygt.

Turen ut fra havna for første gang i sesongen er helt spesiell:

IMG_4959
Endelig tilbake i hjemmehavn!
IMG_4960
Vi ligger midlertidig på B-brygga, da A-brygga skal oppgraderes til betong hele veien. Men B-brygga funker fint det og.
IMG_4963
Nyvasket, sjøsatt og i solnedgang. Aaaaah båtsesongen er i gang!
IMG_4964
Nyte synet. Kalesjen skal snart få komme seg opp den og. Men det gjør ingenting å vente litt heller.
IMG_4965
Ha det så lenge, lille venn, nå er du der du hører hjemme.

Nå gjelder det bare å komme seg ut på sjøen! Det blir ikke lenge til.

%d bloggere liker dette: