Fonneland Film&Foto

Svarttrost

I dag tenkte jeg å skrive noen ord om Svarttrosten som vi har noen av her hver vinter. Jeg identifiserer meg litt med de, for når vi trener så er Fruen den lille og spretne (som en gresshoppe) mens jeg er mer tung. Jeg pleier derfor å sammenligne meg med de Svarttrostene som overvintrer – den er tøff å se på var litt for tung i «rassen» til å henge med de andre til syden… Det er noe annet enn en liten gresshoppe som hopper mange ganger sin egen kroppslengde.

_MG_9690.JPG

Jeg burde stilt sommerbilder nå, men har ingen av Svarttrosten akkurat for tiden. Så da blir det snø på bildene også kan man heller glede seg over at snøen er vekk.

Svarttrosten er en fugleart i trostefamilien, derav navnet. Hannen er helt sort med guloransje nebb og den er ganske stilig.  Den er ikke like flink til akrobatiske manøvre i lufta og klarer ikke lande overalt. Derfor spiser den helst maten som faller på bakken under fôreren, eller det jeg legger ut til den. En vinter hadde vi en riktig tjukkas her, den hoppet bortover og koste seg med nedfall eller mat i egen skål. De er morsomme å se på, for de velger like gjerne å løpe eller hoppe bortover, som å fly.

Svarttrosten er egentlig en trekkfugl, men noen blir altså igjen her om vinteren. Det er de som ikke har kapasitet til den lange turen sydover som blir her, eller de som er for late til å reise. Det kan jeg forstå. De trenger vår hjelp så jeg gleder meg over faste svarte gjester her hver vinter.

_MG_9716
Denne hadde helt sort nebb. Lurer på om det kan være en hunn, men er usikker. Hunnen skal egentlig være mer brun.

Det er litt størrelse på Svarttrosten, de har et vingespenn på 34 – 38 cm og en lengde på 24-25. De veier 80 – 125 gram. Hannen har også en gul ring rundt øynene som matcher nebbet.

_MG_9789
Svarttrosten er her hele året.

 

 

%d bloggere liker dette: