Fonneland Film&Foto

Maritimt reisetips – Mølen og Nevlunghavn

Jeg har hatt en plan om å dele noen reisetips på bloggen etter hvert. Det blir ikke hver uke, neppe hver måned heller – men nå og da. Det første stedet jeg tenkte å skrive noen ord om, er et vakkert område på «solkysten» (som ligger i Vestfold) i Helgeroa. Det passer godt inn i en blogg med maritime innslag, for det er virkelig i havgapet. Her finner du noe for de fleste og det er fantastisk vakkert her om sommeren. Jeg forteller litt om området før jeg i slutten av innlegget beskriver fjorårets store båttur – fra Oslo til Helgeroa. Turen tok ca fem timer med marsjfart på 20 knop og inneholdt alt fra selobservasjoner til hekkebølger fra tankskip, tjenesten «meld fra hvor du går» og passering av de beryktede Rakkebåene. Det er underoverskrifter underveis, så du kan scrolle og se etter det som interesserer deg. Og i dag har jeg virkelig bøttet på med bilder.

Jeg pleier å besøke en nydelig gård som ligger ved Helgeroa.

PEAFO4deQHi020kffh0XiA_thumb_14ab

Gården ligger mellom Nevlunghavn, Mølen og Helgeroa i et svært idyllisk område. I nærheten kan man leie hytter eller ta med campingvogn, båt eller ta inn på Nevlunghavn Gjestgiveri. Området er ca to timers kjøring fra Oslo og egner seg derfor godt som helgetur hvis man bor rundt hovedstaden.

fullsizeoutput_5dc
Utsikt fra gården. Båtberget sees rett fram i bildet og til venstre finner man Mølen. Jeg hadde båten i bukta her i fjor.

Mølen

Mølen er navnet på kyststrekningen mellom Helgeroa og Nevlunghavn. Her ligger Norges største rullesteinstrand og et stort turområde med kyststier og grusveier som dekker hele området. Landskapet inneholder svaberg og gravrøyser, rullestein og landbruk. Neste stopp er Danmark hvis du legger ut til havs herfra. Elementene kan derfor bli ganske heftige og hvis man vil oppleve vind og hav når de virkelig står på, så kan man reise hit en dag værmeldingen melder om litt show. I såfall gjelder det å holde trygg avstand til havet og svabergene, bølgene kan bli enorme her. Plutselig kommer det en som var større enn du trodde og havner du i vannet på de verste dagene, har du et stort problem.

IMG_4329

IMG_4328
Kart over kyststiene i området. Her finnes mange flotte turmuligheter, både til fots og sykkel, samt med og uten barnevogn.

Jeg var der nå i påsken og det var veldig stille og rolig der da. Det er et populært turområde og på gode fridager er du ikke alene her. Har du derimot tid til å reise hit en dag ikke alle andre kan, kan du i fred og ro oppleve naturen og elementene uten for mange andre rundt.

fullsizeoutput_545
På Mølen finner man en utstilling med stein av ymse slag.
fullsizeoutput_542
Det står litt informasjon om hver bergart og dens opphav. Gjennom denne utstillingen får man vite mer om hvor alle steinene på Mølen kommer fra og hvordan de kom dit.

Mølen er et yndet mål for mange fotografer og hvis du googler litt, finner du mange fine bilder herfra. Jeg hadde lyst til å fly drone der nå, men turte ikke på grunn av fuglenes hekkesesong. Jeg begynte å skrive om hele prosessen rundt å finne ut av det, men det ble så langt at det måtte klippes ut og ender opp som eget innlegg. Droneregler er komplisert! Derfor ble det kun film og foto fra bakkeplan denne gangen. Filmen kommer så fort den er ferdig redigert. Det som er av dronefoto i dette innlegget er tatt om sommeren, utenfor sesong.

fullsizeoutput_5df
Området er fullt av grusveier som egner seg helt perfekt for sparkesykling. Ibbo og jeg har tilbakelagt mange kilometer her!
fullsizeoutput_5e3
Solnedgang i juni.
fullsizeoutput_5e5
Lyse juninetter er det beste som finnes!

Sparkesykkel på Mølen er visst risikosport (men jeg anbefaler det likevel for det er veldig kult)

Sparkesykkelen min har vært med på mange eventyr, men det er kun Mølen som virkelig har bydd på ordentlige problemer. Det er litt rart egentlig, for det egner seg veldig godt for sykling der synes jeg. I hvert fall på stiene – det er klart det humper en god del hvis man begir seg ut i selve rullesteinene. Jeg har gjort det og, uten alt for mange direkte uhell. Men i fjor sommer mistet jeg først bakhjulet (ja det var vel i rullesteinene forresten) og senere punkterte jeg. Det var av alle ting en torne fra en tornebusk som snek seg inn i dekket… Så da måtte Ibbo og jeg slukøret hjem igjen. Det tar lang tid! Det siste som skjedde var at stanga som holder strikken unna forhjulet knakk… I alle dager så mye som skulle gå galt med sykkelen i fjor. Alt på Mølen… Merkelig.

Og i år hadde jeg mitt første formidable tryn med den, også det ved Mølen! Det skjedde på parkeringsplassen foran en haug med folk. Jeg ble rett og slett kastet av og havnet mer eller mindre oppå fotosekken. Det var et under at det hele gikk bra uten knust kamerautstyr. Jeg var rimelig nervøs for det før jeg fikk gått gjennom alt sammen. Hva er oddsen, jeg har aldri med meg det på tur. Den dagen hadde jeg speilrefleksen, videokamera,  gimbal’en og kikkerten min… Alt lå i sekken! Men det gikk fint. Det eneste som ble alvorlig skadd var stoltheten, da stuntet selvfølgelig ble utført foran en hel haug med folk. Flere av dem sa «åååååå gikk det bra». Puuuuuh, flaut.

IMG_4870.JPG
Sånn ser buksa ut etter å ha blitt gnuret bortover grusveiene i området. Men – fotoutstyret er viktigst!

Vi var der en tur tidligere i våres også, før vinteren hadde sluppet taket helt. Da var havet noe sintere.

fullsizeoutput_553
Schæfer i vinden… Man skal ikke tulle med sjøen når den oppfører seg sånn som her.
fullsizeoutput_552
Jeg er glad jeg ikke hadde båten utenfor på en slik dag.
fullsizeoutput_551
Ibbo synes det er litt ubehagelig å gå noen steder på Mølen, men han følger med likevel.
fullsizeoutput_550
Husk solbriller ved sjøen!

fullsizeoutput_54a

fullsizeoutput_549
En av gravrøysene.
fullsizeoutput_544
Turstiene
IMG_4330
På fridager med pent vær ser det altså slik ut på parkeringsplassen. Se for deg en hel masse folk og et spektakulært sykkeltryn omtrent akkurat her.
fullsizeoutput_548
Turstier og grusveier strekker seg over hele området.
fullsizeoutput_546
Bildet er tatt i området Ringa, med Helgerofjorden rett fram.
fullsizeoutput_541
Stranden ved Ringa

fullsizeoutput_53d

fullsizeoutput_56a
Båtberget skimtes langt frem i bildet.
fullsizeoutput_53a
Særdeles godt egnet for sparkesykkel, fottur, sykkel eller tur med og uten barnevogn. Og selvfølgelig for båtfolket!
fullsizeoutput_539
Bukta bak/ innenfor Båtberget. Her er det langgrunt og veldig barnevennlig. Båten din skal imidlertid ikke stikke veldig dypt før du får problemer i sanden her. 
fullsizeoutput_53e
Båtberget. Brygga er for private med egen båtplass.
fullsizeoutput_53c
Elementene står ikke like kraftig på her som ute ved Mølen, men pass på hvor du fortøyer båten likevel… Det blir mer enn nok her også. Ibbo lufter tunga i vinden. 
fullsizeoutput_53f
Båtberget. Jeg lå på svai i bukta til høyre for Båtberget i fjor sommer. Det fungerte fint, der er det ca fem meter dypt. 

Nevlunghavn

Nevlunghavn er en fantastisk idyllisk liten sjølandsby. Som det beskrives på nettsiden er dette det nærmeste man kommer sørlandsidyll uten å faktisk reise til sørlandet. Du finner små serveringssteder, fiskebåter, en trivelig liten havn og nydelige hvite trehus. Den lille bygda er et glimrende reisemål både fra bil og fra båt. I umiddelbar nærhet og gangavstand finner man den store og kjente campingplassen Oddane Sand som også har bidratt til å sette Nevlunghavn på kartet gjennom sin deltakelse i realityserien Ja vi elsker camping der man treffer faste og gjennomreisende gjester. Oddane sand kan blant annet by på en stor og flott sandstrand, samt gode muligheter for surfing hvis man er interessert i det. Vi er ikke campingfolk, men hadde vi vært det så ville dette vært en soleklar favoritt.

IMG_4354
Surfing ved Oddane Sand.
fullsizeoutput_52e
Ibbo luktet på sjøen. Han smakte vel litt på den og.

Det viser seg at jeg har dårlig med bilder av selve Nevlunghavn, hvilket i grunnen er veldig dumt. Men, du får søke selv eller bedre – dra dit!

Farris bad – hvis du gidder å kjøpe «hygienisk» (les: hysterisk) badetøy

Stavern ligger ca et kvarters kjøring unna og bør også avlegges en visitt. Det samme gjelder Larvik by som er et trivelig sted og har du ikke vært på Farris bad så kan jeg for så vidt anbefale det et stykke på vei. Jeg er forholdsvis sur på at de nå prakker på en stakkar sitt eget «hurtigtørkende» badetøy, noe som har blitt svært populært i flere sosse-spa i våre dager. Det samme opplever du på The Well som ligger utenfor Oslo; de tillater kun bruk av sitt eget badetøy som de selger i dyre dommer. Men det morsomste er altså at begge påstår dette er av hygienemessige årsaker. Det er nemlig slik at vått normalt badetøy inneholder så forferdelig mange flere bakterier enn vått, hurtigtørkende badetøy. For under opphold på disse stedene så bader de aller fleste så ofte at uansett hva slags badetøy du har på deg, så er det – vel, vått. Altså dette er hysteri på høyt nivå.

På Farris bad er det også slik at bare Farris sitt eget, hurtigtørkende badetøy fungerer. Der infiserer du tydeligvis dine omgivelser med alt annet enn deres badetøy mens på The Well er Farris sitt badetøy fy-fy så der må du også kjøpe. Tydeligvis er det slik at Farris sitt hurtigtørkende badetøy tørker sakte alle andre steder enn akkurat på Farris. Husk det folkens, hurtigtørkende badetøy er ikke hurtigtørkende badetøy! Det tørker kun hurtig på det badet det kommer fra.

PØLSEVEV.

Alle skjønner selvfølgelig at dette handler kun om å tjene penger, eller suge mest mulig penger ut av allerede dyrt betalende kunder, men det får de seg selvfølgelig ikke til å innrømme. Med en kunde som meg, hadde det vært mye bedre å bare være ærlig: «vi trenger penger for å drive business. Det er skikkelig høye strømregninger på dette stedet. For å tjene mest mulig krever vi at du kjøper badetøy hos oss.» Det hadde vært ærlig og rederlig, og således mulig å respektere. Alle skjønner at en business trenger inntekter. MEN – bortsett fra det, liker jeg Farris Bad. Sånn, da fikk jeg blåst ut det også.

De fleste har vel fått med seg at mineralvannet Farris stammer fra Larvik. Derav navnet på badet…

Den store båtferien

I fjor hadde jeg med båten til Værvågen. Jeg ankret opp i bukta ved Båtberget og brukte en liten jolle til og fra land. Det fungerte svært bra! Det vil si, det fungerte bra da jeg fikk laget en forkatting, som jeg har beskrevet i et tidligere innlegg. Før det, slapp ankeret noen ganger og det gjør ikke godt i hjertet mitt. Det er sjøgress og sand på bunnen her, noe jeg fant ut fordi jeg fridykket ned og så på det. Åpenbart gjør det at noen ankertyper, feks bruce anker som jeg bruker, kan skli oppå gresset i stedet for å grave seg ned i bunnen. Jeg så sporet av ankeret langs bunnen da jeg undersøkte det selv. Ankeret lå ikke riktig, men hadde lagt seg på siden og bare fått en «tann» ned i bunnen. Det resulterte i at båten hilste på fjæresteinene en gang og tuslet litt avgårde da den lå på svai. Det er fem meter dypt i bukta og sånn sett et godt sted for å ligge på svai, men da må ankeret sitte. Det satt som støpt da jeg ordnet med forkatting og det gav god nattesøvn.

Dagen før avreise pakket jeg båten. Det var ganske mye som ble med:

IMG_1736
Fra venstre: poleringsmaskin for å polere svigerfars boble, nye deler til sparkesykkelen som hadde fått juling, en bag med dyne og pute i tilfelle jeg måtte ta nødhavn og overnatte et sted, på toppen av den VHF-radioen, deretter hundemat og en bag med mat og stæsj. Svømmeføtter, snorkel og dykkemaske var også med. Jeg skal være ganske selvhjulpen i mange situasjoner. 
IMG_1737
Skikkelig anker må man ha! Disse to ble til en forkatting da jeg satte dem sammen. DA satt den! Et bruce anker og en paraplydregg. 

Turen fra hjemmehavn i Oslofjorden til Helgeroa tok ca fem timer i marsjfart på 20 knop. Jeg planla det godt i forkant og reiste alene. Før jeg la ut på turen hadde jeg søkt opp mange havner og mulige steder å få hjelp underveis. Til det brukte jeg nettsiden velihavn som er veldig god! Jeg hadde studert sjøkart og fulgt nøye med på værmelding. Medlemsskap i Redningsselskapet er en selvfølge før en slik tur, i mitt hode. Jeg har en grei sjøbåt som takler en hel del, men den er forholdsvis liten likevel. For å følge vindforholdene fra dag til dag, brukte jeg en app som heter Windy, samt værmeldingene fra Yr og Storm. De verste områdene møter man når man passerer Tjøme og begir seg ut i åpent hav.

Om sommeren er det ofte stillere vann om natten og kvelden, så jeg la avgårde kl 03:00 hjemmefra. Solen var akkurat på vei opp og det var en usedvanlig flott tur. Dersom værmeldingen hadde endret seg, ville jeg avblåst. Å reise så tidlig er kanskje vanskeligere hvis man feks har barn og det var ikke tvingende nødvendig heller. Jeg var litt nervøs for en slik tur helt alene, så jeg tok alle forholdsregler. Nå ville jeg nok nøyet meg med å dra i 7-8 tiden eller noe sånt, men man skal huske på at det som regel blåser opp utpå ettermiddagen. Det hjelper godt med erfaring da. Slike turer som dette gir nettopp det.

IMG_1738
Hjemmehavn kl 03 en junimorgen. Ganske lekkert egentlig. 
fullsizeoutput_5ea
Det lå dugg på ruta fordi det var midt på natta, men hva gjør vel det når man har vindusvisker og webasto som blåser varm luft på? Det ble fort klart. 
fullsizeoutput_5eb
Jeg elsker webasto. Varmt og godt, og klare ruter akkurat som i bil. 
fullsizeoutput_5ec
Soloppgang over Bunnefjorden. Det var enda litt tid til sola faktisk tittet opp. 
IMG_1728
Jeg studerte mange kart da jeg planla turen. Dette viser hvilke kanaler på VHF som gjald på de ulike områdene da. Det er viktig å være i riktig kanal hvis man ønsker at noen skal svare.. Det oppsto trøbbel utenfor Tjøme, sannsynligvis fordi jeg ikke har det største og beste VHF-apparatet. Derfor brukte vi kanal 16 bittelitt akkurat da, etter avtale med operatøren. Til slutt fant vi en kanal som fungerte men det var ikke 21. Jeg husker ikke hvilken det ble. Kanal 16 er nødkanalen, som alle skal lytte i og som gjelder overalt. Den skal derfor ikke brukes til unødvendig snikksnakk. 

Meld fra hvor du går – tjeneste fra kystradioen

Jeg har selvfølgelig en fungerende VHF i båten, med tilhørende gyldig sertifikat. Jeg benyttet meg av kystradioens «meld fra hvor du går»– tjeneste som i praksis betyr at man kaller dem opp og forteller hva som er dagens reiseplan. Så kan man legge inn forhåndsavtalte punkter der man skal oppdatere dem på veien. De spør etter en hel masse forskjellige ting, blant annet hva de skal gjøre dersom man ikke svarer til avtalt tid. Jeg ba dem da om å ringe Fruen, som selvfølgelig var informert og hadde mobiltelefonen på den natta. Dersom de ikke fikk tak i meg og hun heller ikke hadde hørt noe, skulle de iverksette leteaksjon. De får båtens beskrivelse og planlagt reiserute slik at de kan ha et utgangspunkt for et eventuelt søk. Dette er en svært god sikkerhet å ha med seg på sjøen, enten man reiser alene eller sammen med noen! Videre avtalte vi at jeg skulle kalle opp da jeg nådde Tjøme. Da jeg var ferdig med å melde det inn, fikk jeg denne tekstmeldingen:

fullsizeoutput_15f

Via VHF får man også de siste oppdaterte værmeldingene som leses ut fra kystradioen med jevne mellomrom. De visste at jeg var der ute og hadde min kontaktinfo på både VHF og mobil, og da føler man seg ikke så alene i båten heller. Det var tross alt første langtur med egen båt, dette!

Turen gikk veldig fint og rolig for seg. Det var helt stille hele veien, det eneste jeg møtte av sjø var en lumsk hekkbølge fra et stort tankskip utenfor Horten. Jeg passerte tankskipet på så lang avstand at jeg ikke i min villeste fantasi så for meg hvilken krapp bølge som kom. Vi var på hver vår side av fjorden… Da jeg så at den nærmet seg, trodde jeg lenge det var en liten tass. Ikke før den var helt nærme båten så jeg hvor krapp den faktisk var. Jeg rakk å slå ned hastigheten men ikke nok, så kneet mitt fikk et ublidt møte med rattet i det jeg lettet fra stolen… Jeg tar alltid slike bølger rett på baugen og ikke fra siden, så jeg hadde i det minste riktig retning på båten. Men jøje meg for en hekkbølge! Au, blåmerke på kneet. Jaja – lesson learned.

Med meg på turen hadde jeg 50 liter bensin i kanner, litt under halv tank av hva båten tar. Den var selvfølgelig proppfull ved start. Jeg var passe nervøs for å gå tom, hadde ikke hatt båten på langtur før og ønsket ikke planlegge med å gå i havn å fylle. Det hadde jeg nok vurdert nå, men det fungerte bra med kanner også. Det er dessuten betraktelig billigere å fylle bensin (blyfri 95) på bensinstasjon for bil enn for båt, så jeg liker egentlig løsningen jeg har med å fylle på kanner og ta det med. Det er klart, blir det brann i båten er jeg vel ikke like fornøyd men…

Før jeg la ut i åpent hav utenfor Tjøme fyllte jeg på tanken, som rommer 130 liter og da var ca halvfull. Den ble dermed nesten full igjen og jeg fortsatte. Planen var å gå inn i fjorden ved Tønsberg hvis det ble litt sjø, men det var nær sagt havblikk der ute så jeg tok i stedet korteste vei.

fullsizeoutput_5f1
En bitteliten bris, men flere steder var sjøen helt stille på turen. Her hadde sola stått opp og jeg nærmet meg Tjøme. 
fullsizeoutput_5f2
Været var strålende. Likevel var det litt spesielt å befinne seg utenfor norskekysten, med nærmeste fastland til venstre på kartet – Danmark… Da føler man seg litt liten. 

Turen forbi Tjøme, gjennom Færder nasjonalpark og forbi Svenner fyr er virkelig å anbefale. Det er strålende vakkert. Jeg så sjøfugl og sel, og så tidlig var det ikke et annet menneske å se. Ingen forstyrret dyrenes morgenritualer – ja, bortsett fra meg da.

Rakkebåene

De beryktede Rakkebåene var turens største usikkerhet og min største frykt. Stedet befinner seg sør for Stavern og er tettpakket med undervannsskjær man kan støte på. Her har mange båter møtt sin skjebne. Jeg har hørt om en indre led man kan ta hvis man er super-lommekjent og det er fint vær, samtidig som i finvær synes mange av skjærene dårligere fordi sjøen ikke slår over dem. Jeg hadde uansett bestemt meg for at jeg overhodet ikke skulle forsøke meg på et slikt stunt, jeg skulle langt pokkerivold ut til havs for å unngå hele området. Dersom været plustelig slo seg vrang, var planen å kjøre inn i Stavern havn.

80594-28ff5a8cd56177a767848718a6aa259b
De beryktede Rakkebåene

Da jeg omsider kom fram og så det skumleste av det skumle på kartet foran meg, kunne jeg puste lettet ut ved synet av noe så sjeldent som en værmelding som treffer blink: det var helt stille og ikke en bølge å se. Så jeg satte snuta utover, rett ut og vekk fra land i retning Danmark. Jeg hadde fått med meg at helt ytterst skulle det stå et sjømerke som markerte at her er det trygt å kjøre. Laaaangt uti der så jeg noe som kunne være et sjømerke, og det stemte med kartet mitt. Så jeg siktet på det og etter en stund kom det til syne. Ganske riktig, jeg hadde etter all sannsynlighet funnet merket som markerte ytre grense for Rakke. Jeg trodde det skulle føles mye lenger ut til havs enn det faktisk var, land føltes aldri langt borte. Det gikk helt fint og føltes veldig bra å kjøre utenfor.

fullsizeoutput_5f4
Woho! Utenfor denne er det trygt – tror jeg! Jeg er nesten sikker på at dette var det nevnte sjømerket, det var i hvert fall det eneste jeg fant som kunne stemme sånn noenlunde. I følge kartet var jeg uansett på trygg avstand fra Rakke. Og havet oppførte seg eksemplarisk. Fordi det er så stille, ser man ingen bølger som slår over det skumle området som befinner seg innenfor dette merket.
fullsizeoutput_5f6
Her har jeg svingt og ligger igjen parallelt med land etter å ha kjørt rett mot Danmark for å unngå Rakke. Sola hadde stått opp og været var intet mindre enn perfekt. 

Derfra var det bare å cruise inn. Da jeg kom fram, spratt jeg en anker-Fanta. Det var jo fristende med anker-pils (som i min ølfrie verden betyr cider) men siden klokka var 8:30 om morgenen, ble det Fanta.

fullsizeoutput_5f8
Jeg la til slik første natta men ankeret bak slapp så båten snuste på fjæresteinene. Etter det lå jeg heller på svai…
ZkwX02VbSDK3VGx0FVjRgA_thumb_14b0
Fortøyd til Båtberget. Dette var en annen sin plass, men vi hadde avklart at det ikke skulle ligge noen der akkurat da. 
hmMZg1gfQQGweG1kmWiVAg_thumb_14ad
Jeg brukte drona for å inspisere fortøyningen. Det gikk bra helt til det ikke gikk bra lenger…

5G84Gw8EQIKnl2eEVvpIHQ_thumb_14ac

k87F7xxORWejzcbJrib2Ag_thumb_14ae
Båten lå til slutt med baugen i fjæresteinen, men det gikk fint. Ankeret bak hadde sluppet taket i bunnen. Det var ikke skjedd enda da dette bildet ble tatt. For å si det sånn; da jeg så via dronen at båten hilste på land, tok jeg meg ikke tid til å fotografere… Da var det å få dronen i en viss fart tilbake og trygt på bakken før jeg føk ned og reddet båten.
fullsizeoutput_5fc
En av flere solnedganger i båten den sommeren.
fullsizeoutput_5fe
Ikke feil. Her lå jeg på svai. 
fullsizeoutput_5ff
Det ble mange båtturer i området da båten var med. Her ser vi Mølen i bakgrunnen, rullesteinstranda. Det var kult å se det fra sjøen. 

Båten var super å ha tilgjengelig i Helgeroa! Det er mange fine båtturer man kan ta derfra. Jeg var innom Helgeroa båthavn og fyllte bensin en gang og det var det særdeles trivelig!

Etter et par uker la vi nesa hjemover igjen, det var meldt dårlig vær så jeg flyttet båten til Stavern gjestehavn et par dager før den faktiske hjemreisen. Det er utrolig trivelige og hjelpsomme folk som jobber der! Anbefales! Det blåste opp rimelig bra, så jeg var glad jeg var ferdig med det strekket. Etter Stavern kan man snike seg langs land de fleste steder og ta inn Tønsbergfjorden hvis man ikke vil krysse den og kjøre direkte inn Oslofjorden. Jeg tok korteste vei hjem igjen også, for det var ikke ille sjø i det hele tatt.

fullsizeoutput_600
På vei inn mot Stavern. 

fullsizeoutput_605

fullsizeoutput_601

fullsizeoutput_604
Stavern til venstre, Larvik rett fram. 
fullsizeoutput_606
Stavern havn.
fullsizeoutput_607
Båten ble liggende et par netter i Stavern fordi det skulle blåse opp og jeg ikke ville gå forbi Rakke i dårlig vær på vei hjem. Men dette er et fantastisk sted og her er det ikke gæærnt å ligge! Det er ingen dum plan dersom de har plass, men det er viktig å ringe først. De er populære om sommeren…

Hjemturen foregikk ikke alene, da hadde jeg besøk av moren min i båten. Det var hyggelig med selskap og jeg tror hun syntes turen var flott også. Hun er en ihuga fotograf og det var mange fine motiver på veien. Vinn – vinn der altså! Vi kjørte fra Stavern utpå dagen og kom til Oslo om kvelden. Også den dagen var sjøen stille og fin. Jeg benyttet «meld fra hvor du går» hjem igjen og, selv om vi nå var to i båten.

fullsizeoutput_608
Solnedgang på hjemturen.

fullsizeoutput_609fullsizeoutput_60b

fullsizeoutput_60d
Bastøferga i solnedgang der altså.
fullsizeoutput_60e
Etter sommerferien var båten salt og møkkete! Da ble det storrengjøring.

Det krevde mye planlegging og en god del tankevirksomhet å ta en slik tur for første gang med skikkelig båt. Jeg har aldri gjort det før og aldri har jeg vært med noen andre heller. Jeg har bare lest meg opp på ymse båtforum og prøvd og feilet. Jeg vil si at jeg lærte mye av turen og det var veldig gøy å ha båten med på ferie. Vi forsøkte å sove i den en natt og fikk ikke et øyeblikks fred fordi bølgene dunket i båten hele tiden, men det får man heller prøve igjen. Andre finner visst det beroligende, jeg hørte bare dunk-dunk-dunk-dunk. Men jeg skal sove der flere ganger! Madrassen i båten er utrolig myk, han som hadde den før meg laget noe ekstra der. Det er faktisk skikkelig behagelig å ligge i den.

Og nå skal den snart få føle vann under kjølen igjen. Alle hjerter (spesielt mitt og sikkert noen følgeres) gleder seg.

%d bloggere liker dette: