Fonneland Film&Foto

Garmin Fenix 5s sapphire treningsklokke

Jeg har lenge siklet på en skikkelig treningsklokke med GPS. Jeg har ikke orket å sette meg inn i den jungel av slike klokker som finnes, men så snublet jeg over et tilbud på en nettside. Det viste seg at det tilbudet ikke gjaldt klokken med safirglass (som jeg trenger fordi alt annet blir ødelagt når man leker med hund) men likevel fikk jeg øynene opp for modellen. «Testvinner» sto det, blant annet.

57686078713__B10833D1-74AB-4B72-92FD-5E00E5DA232F.JPG
Det var en hel del operasjoner som ble utføt via Mac’en før jeg tok klokken i bruk. Det tok et par timer å sette den opp. Men det forventet jeg. Den kommuniserer helt sømløst med Mac via kabel, og med iPhone via bluetooth.

Så, jeg snakket med litt ymse folk, googlet meg rundt på testsider også viste det seg at Garmin sine klokker er de beste på markedet. Denne, den siste i rekken, kommer også i størrelse small, noe som passer mine tynne håndledd bedre enn de digre tidligere versjonene.

IMG_4827.JPG
Direkte liten er den ikke, men mindre enn andre.

Det viste seg at jeg hadde noen gavekort liggende og 15% OBOS-rabatt på Oslo Sportslager. Til sammen gjorde dette at prisen jeg selv måtte ut med, var spiselig. Dette er nemlig ingen billig klokke… Da hjelper det med avslag og gavekort for å ta den verste støyten.

Jeg elsker klokken! Den er full av morsomme funksjoner og jeg har lastet ned denne urskiven som heter «data lover». Ingen bombe at jeg synes det er strålende fett med så mye informasjon som mulig på skjermen. For å forklare hva alt er, jeg begynner øverst til venstre og jobber meg bortover:

  • Graf som viser soloppgang og solnedgang. Den lille hvite streken viser hvor vi er akurat nå. Alltid godt å vite når solen går ned! 05:53 sto den opp i dag og 20:39 går den ned. Dette forandrer seg fra dag til dag.
  • Dag og dato.
  • Værmelding: blå himmel i dag. Kjekt med været på håndleddet, uten tvil. 13 grader er det og.
  • Tiden. Det må man jo ha på en klokke, halve vitsen er å vite hva klokka er…
  • Antall forbrente kalorier. Jeg har nettopp stått opp, så tallet er lavt (505).
  • Puls. Jeg vet ikke hvorfor den spratt opp i 93 akkurat da jeg tok bildet… Hvilepuls i våken tilstand ligger vanligvis på rundt 55-60. Jeg aner ikke hva som er normalt. Klokken har optisk pulsmåler, noe han i butikken sa at er bra nok for alle som ikke er ekstremt interessert i puls under intervalltrening og lignende. Hvis man skal ha det fullstendig korrekt, kjøper man et pulsbelte til klokken. Det registrerer hjertets slag direkte mens den optiske måleren i klokka registrerer blodet som pumper gjennom arterien i håndleddet. Det er en liten forsinkelse på det, men bra nok for meg.
  • Batteriprosent på klokka. Den har litt dårlig batterikapasitet synes jeg, men jeg har valgt en urskive som gir mye info hele tiden og det spiser batteri. I tillegg er denne klokka fysisk mindre enn andre Garminklokker og den gjør veldig mange operasjoner. Den er uansett betraktelig mye bedre enn Apple Watch (eller i-clock som jeg kaller den) som mange må lade hver natt.
  • 303 – 10280: graf som viser dagens mål i antall skritt. Siden det er tidlig morgen har jeg visst bare gått 303 skritt og klokken justerer daglige mål etter hvor langt man gikk dagen før. I går vandret jeg en hel del, så tallet i dag er høyt. Jeg tror at når klokken blir kjent med meg etter noen uker, så legger den seg på et nivå som er gjennomsnittlig av hva jeg pleier å gå på en dag. Foreløpig kjenner vi ikke hverandre så godt, så vi må ha litt mer tid sammen. Ja, jeg snakker om meg og klokken.
  • Graf, 44 – 87 viser hjertefrekvensen den siste timen. Interessant! Da jeg sov hadde jeg altså 44 i puls og så har den vært oppe i 87, akkurat i det bildet ble tatt var den altså på 93. Jeg hadde vel gjort noe (hentet en kaffe eller løftet en unge) rett før jeg tok bildet. Det er interessant å se hva pulsen er når man sover. I mitt tilfelle er ikke lav hvilepuls et uttrykk for veldig god form, forresten. Vi bare er sånn i vår familie…

Tenk at jeg får all den infoen rett fra skjermen hele tiden!! JEG ELSKER DET.

Ellers har jeg testet den på trening en gang og det skjønte jeg ikke bæret av. Det står for øvrig i testene jeg har lest at det er en del å sette seg inn i, så det blir litt knotete før man har lært seg klokken. Det kan jeg skrive under på. Men, da er det bare å trene i vei da og lære seg funksjonene. Den viser hvor mye effekt man har fått av treningen, aerobt og anaerobt, etter hver økt. Det er veldig bra og visstnok er dette den eneste treningsklokken som gjør det.

Og som om ikke det var nok, får man all denne deilige informasjonen i en app som snakker med klokken via bluetooth – og den registrerer søvnmønster hvis man har den på om natten. Fantastisk!

IMG_4833
Dette stemmer ikke helt, for jeg har vært våken noen ganger i natt. Det registrerer den tydeligvis ikke, men det stemmer sikkert noenlunde. Moro er det uansett.

IMG_4835

Klokken kan også spore meg, så gjett om Ibbo og jeg skal ut å gå spor. Jeg er spent på hvordan det blir, hittil har jeg brukt appen Endomondo hvis jeg vil registrere sporene vi går. Jeg tror det blir enklere nå!

Kan jeg anbefale denne klokken? JA – av hele mitt hjerte. Og det er før jeg egentlig har lært hvordan bruke den skikkelig! Dette blir bra.

 

%d bloggere liker dette: