Fonneland Film&Foto

Asfaltspor

Et kort innlegg på tampen av Ibbo-onsdag. Asfaltspor er betraktelig vanskeligere enn spor i vegetasjonen, men desto morsommere å mestre. Hvis du leste mitt første innlegg om innlæring av spor og tenkte at dette er noe for deg, så slenger jeg her inn en liten video fra Youtube til inspirasjon. Her har du noe å jobbe etter! Sjekk denne:

Jeg lærte inn asfaltspor ved å begynne med å tråkke opp en rute. Jeg tråkket opp en firkant på bakken og dekket den med menneskelukt. Så la jeg noen binders rundt omkring i firkanten og begynte med å gi hunden klikk og kong i det han satte snuta borti og snuste på bindersen. Du kan også bruke andre gjenstander, som biter av strikk eller bittesmå kongbiter. Husk bare å plukke opp etter deg… Noen bruker mat, jeg har som tidligere nevnt ikke gjort det og jeg unngår det helst. Jeg ønsker fullt fokus på menneskelukt og ikke matlukt.

Jeg klikket i det han dro inn lukten av binders, det kalles å belønne på innsug. Dette gjorde jeg først i vanlig førerline, deretter i sporline. Etter hvert begynte han å forstå at det var den opptråkkede ruta som gjaldt, poenget er å holde seg innenfor der det er menneskelukt. Utenfor finner man ingen binders og får ingen kong. Menneskelukt i bakken = julaften!

Da han forsto dette, la jeg en rute som det deretter gikk et spor ut fra – ca ti meter langt og binders i flere av tråkkene bortover. Ved behov kan man gå rett fram og så rett tilbake i samme sporet, så blir det dobbelt så mye lukt der. Så er det bare å gjenta dette til hunden forstår poenget. Først skjønner den at det er ruta med tråkk som gjelder, feks 1X1 meter stor rute, deretter blir den ruta smalere og smalere og til slutt er den et asfaltspor.

Når hunden begynner å skjønne øvelsen, er det bare å trene masse. Mengdetrening er nøkkelen til suksess her, samtidig som treningen bør foregå riktig. Derfor det i kursiv nederst…

Det er en fordel om hunden kan markere på gjenstand slik at man kan legge inn det, men etter min mening er det intet must. Når vi trener spor, får Ibbo ofte belønning på innsug fortsatt. Jeg trener ikke markering, jeg trener spor – så det er det jeg belønner. Bindersen ligger bare der for å kunne belønne ham for innsatsen.

Av og til venter jeg imidlertid ut markering for å vedlikeholde det. En markering er noe hunden gjør for å vise at den har funnet noe. Ibbo legger seg ned i dekkmarkering med gjenstanden han har funnet foran seg. Der blir han til han får kong eller beskjed om å komme til meg.

For øvrig: Har du hørt meg si «det finnes ingen fasit» eller «meld deg på et kurs» før? Alle hunder er forskjellige og trenger forskjellig stimuli for å lære. Se filmer, finn inspirasjon, prøv deg fram og finn et kurs.

fullsizeoutput_5cb
Ibbo markerer på binders i sporet. Binders er toppen av lykke. De ligger ikke der fordi jeg ønsker at han skal jakte kontorrekvisita, men for å ha en mulighet for å belønne at han går spor. Binders = kong. 
%d bloggere liker dette: