Fonneland Film&Foto

Spontanspor

Det har kommet spørsmål om hvordan man begynner sportrening for sin hund. Her er det som alltid veldig mange veier til målet, men jeg skal beskrive hvordan jeg gjorde det også må man som vanlig prøve seg litt fram.

IMG_1216.JPG
Ibbo går spor på en helt åpen asfaltplass. Dette er målet, ikke begynnelsen. Vi har gått mange steg og trent spor i utallige timer før vi kommer hit. 

Jeg begynte med det som kalles et spontanspor. Det er et spor som ligger der, som hunden velger å følge helt av seg selv – bare fordi den har lyst. I enden ligger det noe hunden vil ha. De har dette i seg fra naturens side og det benytter vi oss av.

Det kan lønne seg å begynne på gress eller i skog uten for høye vekster, altså på vegetasjon og ikke på asfalt eller grus. Men det bør ikke være for høy vegetasjon heller. Finn noe litt flatt. Gress er lurt!

Først legger man ut et spor, det vil si at man går der selv. Når vi går i vegetasjonen, knuser vi underlaget. Det skaper et luktbilde hunden kan følge. Det er på dette tidspunkt i treningen viktig å vite med 100% sikkerhet hvor sporet går. Ikke fordi man skal styre hunden på noe vis, men fordi man skal vite når hunden velger riktig og man kan følge på. Følg en kant eller sørg for på annen måte å vite hvor det går, men prøv å ikke merke det med unaturlige ting. Da kan du få en hund som leter etter slike merker – der går sporet! Det spørs selvfølgelig litt hva du skal bruke sportreningen din til, om du skal trene for moro skyld eller konkurrere i bruks. Se på hva som er målet ditt og planlegg deretter.

Så lar man sporet ligge i 10-15 minutter, dette er fordi vitringen – altså det vi sprer rundt i luften når vi knuser underlaget – skal få legge seg litt. Et helt ferskt spor på vegetasjon vil hunden kunne følge uten å legge nesa i noe særlig grad i bakken, og vi ønsker nesa ned. Derfor lar vi lukten legge seg før vi begynner.

La dette første sporet være kort, kanskje 20 meter eller noe sånt. Tell skritt. Ett skritt er litt mindre enn en meter som regel. I enden legger du noe hunden gjerne vil ha. Jeg bruker helst leke, gjerne den absolutte favorittleken. Mange bruker mat og godbiter. Selv unngår jeg å bruke mat i sporet, men mange gjør som sagt det og får veldig fine resultater. Så du må bare velge det som passer din hund. Sørg for at dette skjer på et vindstille sted eller i hvert fall at du legger sporet i medvind eller i verste fall sidevind.

Ikke legg et spor i motvind. Da kan hunden få ferten av gjenstanden i enden og løpe rett dit på overvær i stedet for å gå spor. Du bør ha vinden i ryggen når du legger ut og går sporet nå i begynnelsen, det er en god huskeregel. Det aller beste er at det ikke er så mye vind, men vi bor jo i Norge og elementene er vanskelig å styre eller planlegge med.

Det er ingen krise om man bruker en sporline på dette tidspunkt, men jeg liker å gjøre det fordi det vil på sikt fungere som et arbeidssignal til hunden. Etterhvert forstår den at når sporlina kommer fram, er det spor som gjelder. Ibbo setter nesa i bakken med en gang han ser sporlina. Jeg trenger ikke fortelle ham hva han skal.

Når sporet har ligget i noen minutter, tar du ut hunden. Sett på sele, line, hva du vil eller bruk førerlina di. Flexibånd er overhodet ikke egnet… Deretter tar du med hunden og sørger for at dere går på sporet der det begynner, gjerne i 90 graders vinkel. La hunden gå helt naturlig akkurat som den vil, ikke styr den på andre måter enn at du sørger for at den befinner seg der sporet er. Så er alt opp til hunden! Du skal ikke gjøre noe. Det er hele vitsen med spontanspor, hunden skal selv oppdage det og velge å følge det. Hvis den går over noen ganger, så vær tålmodig. Bli med, gå forbi sporet også snur dere heller og går tilbake. Ikke gå over sporet på samme sted hver gang, men beveg deg litt oppover i det, nærmere slutten. Det er derfor det kan være en fordel at sporet er noen meter langt, så har dere noen muligheter før det er slutt. Hunden skal helst ikke løpe som en gal rundt og plutselig, helt tilfeldig komme over den store belønningen i enden. Men det kan skje og skjer det så er det ikke verdens undergang det heller.

Ikke forvent at du går på sporet i 90 graders vinkel også BANG! Den følger sporet til enden og leker med leken sin. Det kommer ikke til å skje. Den vil gå av og på, kanskje ikke forstå det helt, kanskje svinge av, snu, prøve å gå tilbake osv. Hvis den går tilbake, så holder du den bare igjen i lina. Vi følger ikke etter hunden når den går sporet feil vei, men vi sier heller ingenting. Tålmodig, tålmodig.

Ikke stress, ingenting er krise. Dette er spontanspor, du har ikke bedt hunden om å gjøre noe og den kan således ikke gjøre feil. Hvis den ikke følger sporet, så ta den tilbake i bilen og prøv på nytt. Går det ikke den dagen, så prøv neste dag. Dette er en tålmodighetsprøve.

Hvis den følger sporet en meter og så går av, la den gå av. La den holde på! Bare se hva den gjør.

Noen mener man skal rose hunden i det den setter nesa i sporet og følger det. Jeg prøver å være forsiktig med for mye ros. Hvordan vet du at den faktisk driver med spor og ikke noe helt annet? Det er vanskelig å vite hva hunden driver med i det sekund du roser. Hvis den følger sporet, får den leken i enden og det er belønning. Spor er dessuten selvbelønnende for mange hunder. De liker det.

Spontanspor handler om at hunden skal velge det selv og få en belønning for det, ikke at du skal hjelpe og føre den fram. Sånn sett er det litt som shaping. Du bare er med. Prøv!

IMG_1273.JPG
I enden legger du noe hunden vil ha. Det er ikke alltid så lett å ta skarpe bilder når man leker vilt og hemningsløst med kong!

Man kan google seg grønn på dette temaet. Gjør det. Google, se videoer på Youtube, les, lær og prøv. Ikke vær redd for å prøve! Veien blir til mens man går. De fleste hunder synes spor er gøy og de har det i seg fra naturen sin side. Det arrangeres også mange fine sporkurs rundt omrking. Lykke til!

 

%d bloggere liker dette: