Fonneland Film&Foto

Service på motor og skift av sinkanoder

De fleste bør ha fått med seg at jeg elsker båten min nå. I denne ukas maritime innlegg fortsetter jeg på vårklargjøring av den. Jeg går inn på hva en sinkanode er for noe og hvorfor man bruker det. Videre har motoren fått service og jeg skal bytte en propell. Baugpropellen er demontert og tatt med inn for vask, da den var «bebodd» av ymse sjødyr.

Alt metall som er i kontakt med vann vil korrodere. Vann er generelt sett et av de mest skadelige kjemikalier vi har på jorden, med tiden ødelegger det absolutt alt i sin vei og det er det som står for flest dødsfall hvert år… Vann er nemlig dødelig ved innhalering, dette har jeg beskrevet i et tidliger innlegg om redningsvester.

IMG_4592
Ny sinkanode til baugpropellen. Selve propellen er demontert på dette bildet, da den skal inn og vaske seg.

Så en båt må beskyttes mot det og all den tid båten står på vannet er den utsatt for stor slitasje. En av tiltakene man kan sette inn for å begrense dette er bruken av sinkanoder. En sinkanode, eller en offeranode som det også kalles, er et stykke eksponert metall som står lavt i den elektrokjemiske spenningsrekke. Den korroderer dermed lett, noe som gjør at man kan sette den til å ta støyten. Offeranoden korroderer i stedet for metallet som skal beskyttes. Hovedkonstruksjonen og offeranoden kobles sammen med en liten elektrisk ledning slik at korrosjonen skjer på anoden og ikke på hovedmetallet. Anoden blir med tiden spist opp av korrosjon, mens det andre overlever. Ganske smart! Hver sesong bytter jeg sinkanodene og de er da ganske oppspist slik de skal.

nor
Ny sink under motoren, klar til å spises. Som dere ser har jeg en god del rengjøringsarbeid igjen rundt motoren, der gror det godt.

Service er tatt på motoren, det gjør jeg ikke selv. Jeg har en firetakts påhengsmotor som jeg behandler omtrent på samme måte som bilene… Jeg gjør ingenting selv men får mekanikere til å fikse det for meg. Båtmotoren er viktigere enn bilmotoren sånn sikkerhetsmessig, for om man får motorstopp i bil så blir man bare stående. Får man motorstopp i båt, er man imidlertid overlatt til elementene.

fullsizeoutput_1b8
Dette er ikke min båt, men den ser akkurat lik ut. Jeg er veldig fornøyd med at jeg fikk satt inn baugpropell, det gjør livet enklere for en som liker det enkelt.

Jeg gleder meg stort til sesongen og i påvente av sjøsetting deler jeg noen bilder fra tidligere sesonger med min elskede M/S Terese:

fullsizeoutput_1e3
Velkommen inn. Romslig og trivelig.
8B6606FE-2B45-4AA7-9AC8-C3E7D10F81E5
Jeg har fått ettermontert utvendig styreposisjon som jeg er veldig begeistret for. Den gjør også livet enklere.
fullsizeoutput_1d1
Ute er det stor plass med puter og inne er det også bra med sitteplass.
IMG_9515
Ibbo følger med på verden.
IMG_9519
Solsengen kan også brukes som hundeseng.
IMG_9499
Om kvelden er det lyst og fint inni båten.
IMG_9498
Kveldskos.
IMG_9526
Ganske stygg farge på kalesjen, men det er det eneste jeg har å utsette på skipet.
IMG_9525
Slik ser den ut fra sjøsiden!
IMG_9524
Ganske flott synes jeg.
IMG_9496
En tur til Aker Brygges gjestehavn er ikke feil.
896640C8-B8F0-4EB7-884F-BB1BA75B19D2
I kjøleskuffen har jeg mye godt.
IMG_9620
Utvendig styreposisjon gjør det enkelt å legge til eller fiske.
IMG_9626
Utsikt gjennom frontruta. Oversiktlig, fint, varmt og godt!

Til uka skal jeg fortsette på båtpuss, fjerning av sjødyr og andre småting. Det blir ny propell i håp om at det skal hjelpe litt på planingsterskelen til båten som er litt tung i hekken til tider. I tillegg har jeg bestilt en hydrofoil til påhengsmotoren. Jeg hadde tenkt å investere i trimflaps, men prøver dette først. Så får vi se! Den kommer nok ikke enda, så den må jeg montere etter at båten er sjøsatt.

WEB_Image STINGRAY Hydrofoil XRIII for motorer 7-690312593
En hydrofoil gir et ekstra løft på hekken slik at baugen (fronten) kommer lettere ned – da planer båten fortere.

Jeg håper også å få innstallert inverteren som skal gi kaffe i båten, og få den nye svingeren til ekkoloddet som jeg skal bytte. SÅ er det sjøsetting neste. Jeg gleder meg.

%d bloggere liker dette: