Fonneland Film&Foto

Blåmeis

«Lille Blå» er en av de minste og vanligste meisene vi har her i landet. Den besøker Fuglefjellet i store antall, hele året.

_MG_9678
Her har vi mye blåmeis.

Blåmeisen er modig og uredd, og kan spise av alle slags fuglematere. Den er en liten akrobat, kommer seg fram overalt og bryr seg ikke om det er folk rundt. Den er her hos oss i store mengder og er lett å kjenne igjen i busker og trær.

Den spiser det aller meste og liker seg godt på hjemmelagde meiseboller fulle av fett og snadder, særlig om vinteren. De lever da på sultgrensen så i kalde perioder dør mange av dem hvis de ikke finner mat. Derfor er det ekstra hyggelig når det myldrer av dem her på fôringsplassen vår.

De flytter ofte inn i fuglekasser som folk henger opp. Hvis man skal gjøre det, er det lurt å ha en metallring (eller plastring) rundt inngangshullet til kassen slik at Flaggspetten ikke kan hakke seg inn og forsyne seg av Blåmeisens unger. Slike scener orker nemlig ikke jeg å ha i min hage. Det samme gjelder for så vidt Spurvehauken, som vi har sikker observasjon på her en gang.

_MG_9764_MG_9767

Naturen skal gå sin gang og alt det der, men i min hage er jeg litt restriktiv med slik vi-spiser-hverandre-også-ferdig-med-det-tilnærming. Ser jeg skumle dyr som truer fuglene, kan det fort hende Ibbo plutselig befinner seg i hagen for eksempel. Jeg kunne jo ikke noe for det, jeg må lufte hunden min!

Ibbo er på ingen måte noen trussel for fugler, han prøver seg av og til på en og annen skjære eller kråke men altså… Ibbo da. Det var det med å innse sine egne begrensninger. Han er derimot en trussel for fuglematen og en gang har han fått i seg noen deilige, hjemmelagde meiseboller jeg hadde lagt ut til en tykk og kløndig Svarttrost som måtte ha maten sin på bakken. Da var han dårlig i magen i flere dager.

Blåmeisen veier omkring 10 gram, klikk for å høre Blåmeisens sang.

 

%d bloggere liker dette: