Fonneland Film&Foto

Vårpussen er i gang

Maritimt innlegg igjen! GØY! Nå har det vært mye maritime innlegg i det siste. Båtmessa er i hvert fall over, kontoen har fått anledning til å slanke seg så den slipper å drasse på så mye vekt hele tiden og jeg er i gang med å klargjøre båten til sjøsetting. I dette innlegget handler det mest om selve båtpussingen. Litt tekst, men det er ikke så himla mye å skrive om polering, så det er mest bilder! Jeg har også lagt inn en film om påføring av voks og en om bruk av Rupes poleringsmaskin – for de som er interessert.

Jeg kommer til å montere/få montert inverter og ny svinger til ekkolodd, noe som selvfølgelig skal dokumenteres og beskrives. Men det blir ikke enda, svingeren er bestilt og inverteren skal jeg ikke styre med selv, jeg orker ikke montere elektrisitet selv. Jeg har kjøpt inverter så jeg skal få vanlig strøm i båten og en Nespressomaskin skal handles inn – på den måten kan jeg ha Nespresso til havs. Hurra!

Nespresso
Inverteren gjør om 12 volt DC (likestrøm) fra forbruksbatteriet jeg kjøpte i fjor til 220 Volt AC (Vekselstrøm) som kan drive for eksempel en Nespressomaskin, en Mac eller annet.

Først vask

Selv om båten har stått under presenning, kommer det fantastisk mye møkk på den. Jeg har vasket den fra topp til tå og den har fått tilbake mye av sin fine hvite farge. Jeg må nok gå på med høytrykksspyler et par steder, men desverre har vinteren tatt knekken på selve spyleren. Jeg tipper det har vært vann inni også har det fryst, for når jeg kobler på høytrykk så spruter vannet i alle retninger fra pistolgrepet, men ingenting ut av selve dysen… Flott. Det blir en tur på Bauhaus, der har de deler.

Båten var veldig lett å vaske de stedene jeg polerte i fjor, men jeg tok ikke alle steder for det gadd jeg ikke. Der jeg ikke gikk over med maskinen, er det betydelig vanskeligere å vaske. I år skal jeg ta de stedene jeg ikke orket i fjor, i tillegg til sidene selvfølgelig.

IMG_4502
Avduket og i gang med vårpuss.
IMG_4505
Presenning og tau fjernet. Deilig!

Jeg vasket taket først og deretter hele båten. Jeg skal også ta av baugpropellen og fjerne groe på den, samt bytte ut zinkanoden til den men det glemt jeg visst å gjøre i dag. Anoden til motoren skal også skiftes.

I fjor ble det møkkete nederst ved vannlinja, så jeg har kjøpt en bra voks fra Auto Glym i år. Han som solgte meg det mente jeg burde gå over hele båten med den voksen og det burde jeg sikkert, men det gidder ikke jeg. Det tar betraktelig lengre tid å vokse for hånd enn med maskin. Jeg har god forseiling som kan påføres med maskinen, den holdt bare ikke helt mål akkurat nede ved vannlinjen eller der sola tar aller verst.

Det er første gang jeg prøver voks, så jeg måtte finne ut hvordan bruke det. Derfor fant jeg denne filmen og gjorde som han fyren:

Men, voks kommer jo til slutt. Først var det på med poleringsmidler. Se så stygt det var blitt på de to sorte A-stolpene foran! Falmet, stygt mønster, ikke bra. Sånn kan vi ikke ha det! Jeg dekket til båtens vinduer med søplesekker og maskeringstape, det ser ikke pent ut men det var det som lå lettes tilgjengelig og jeg gidder som regel ikke lete mer enn jeg må.

Jeg festet plastsekkene der jeg måtte og brydde meg ikke om at det ikke blir så pent på bildene. Så bare se på selve poleringsjobben her, se bort fra de stygge søplesekkene og husk at det er en grunn til at bloggen heter Latere liv. I fjor var jeg så lat at jeg ikke gadd å dekke til vinduene i det hele tatt, før jeg gikk i gang med poleringen. Det angret jeg på for det medførte en hel del etterarbeid…

IMG_4534
Se så falmet og stygt det var!
IMG_4535
«A-stolpen» på båten. Veldig stygg før polering.

Jeg gikk til verks med Rupes-maskinen og begynte med medium pute og medium poleringsmiddel. Det er det groveste jeg har, jeg har aldri trengt noe grovere enn det da båten var ganske blank. Dersom man har felter på båten sin som er ekstremt stygge, må man ha grovere saker.

Men jeg gikk altså på to runder med medium og en runde med «fine». Den er som navnet tilsier, et enda finere poleringsmiddel. Til slutt gikk jeg over med voks og da ble det seende sånn ut:

IMG_4537
Blaaaaank
IMG_4538
Litt bedre
IMG_4540
Det samme på andre siden.
IMG_4541
Ganske fint nå! Legg merke til strømledningene som speiler seg. Jeg er særdeles fornøyd med Rupes.

Jeg brukte litt tid på å dekke til vinduene da jeg skulle ta stolpene, for poleringsmiddel kan sprute litt og det setter seg forholdsvis fort fast. Da jeg var ferdig tok jeg taket også, men rakk ikke mer i dag. Men – blankt ble det der også!

IMG_4543
Jeg skulle kjøre maskinen på alle kanter, så jeg dekket til hele ruta med søplesekker og maskeringstape. Det var det som lå nærmest da jeg lette etter noe å bruke til tildekning. Latskapen lenge leve.
IMG_4544
Underveis i arbeidet. Rupes maskin og poleringsmidler. Medium og Fine, begge i bruk. Fra ca midten av taket, omtrent der voksboksen og maskinen ligger, er det lagt på vokst. Det skal ligge i 10-15 minutter før det tørkes av med mikrofiberklut.
IMG_4545
Ferdig resultat på taket. Sjekk det speilet! Ganske fint og blankt. Sånn liker jeg båten min.
IMG_4542
Mye stæsj og langt ned til bakken når båten står sånn. Det er mye tryggere å ramle av når den er på sjøen egentlig, så her gjelder det å holde seg fast.

Polering med maskin er effektivt, morsomt og utrolig tilfredsstillende! Man ser resultatet med en gang og man kan se tydelige skiller der man har vært og der man ikke har vært. Resultatet blir helt supert selv om man er kav amatør og egentlig ikke skjønner noenting. Det er utrolig kult å se sitt eget speilbilde i båten etter to minutters jobb. Det finnes ikke tungt, man skal bare holde maskinen inntil. Det er viktig å kjøpe en oscillerende maskin og i tilfelle noen lurer på dette med poleringsmaskin så legger jeg ved en fin video. Den varer i litt over 8 minutter og er for deg som er interessert i dette, det er denne maskinen jeg bruker:

%d bloggere liker dette: