Fonneland Film&Foto

Targetstick

I dag skal jeg på båtmessa, så det kan hende jeg klinker til med ett innlegg til i ettermiddag, men først til ukas hundeinnlegg. Lenger ned har jeg lagt ut et par filmer fra trening med Ibbo.

Forrige onsdag skrev jeg om klikkertrening og for tiden driver Ibbo og jeg og morer oss med targetstick. Det er en artig liten sak med en teleskopstang, en kule på toppen og en klikker i håndtaket. Jeg lærer Ibbo å være borti kulen med snuta uansett hvor den er. Når dette etter hvert læres inn bedre, skal man kunne få hunden til å ta seg dit kula er. De skal også kunne følge stangens bevegelser i egne bevegelsesmønstre. Med andre ord – her er det få begrensninger!

IMG_4112

Klikkertrening kan også brukes som visse former for problemløsning, jeg hadde for eksempel en hund som nektet å hoppe inn i bil en gang. Det var ganske slitsomt, for hvis han skjønte at vi skulle i bil så måtte han være i bånd ellers stakk han. Da ble han stående på trygg avstand så det var umulig å få tak i ham, slik at han slapp å gå inn i bilen. Jeg lærte ham shaping og brukte et par dager på å shape ham inn i den forhatte bilen. Til slutt kunne jeg kommandere ham i bil fra nær sagt hvor som helst og ikke nok med det – hunden som hatet bil begynte å assosiere det med noe positivt og gøy, så han endte med å løpe til bilen og hoppe inn frivillig!

En «target» er bare ett eller annet du ønsker at hunden skal dytte en snute eller en labb borti. Det kan være en post-it lapp, en matte, en boks, hånda di, hva som helst. Folk bruker target til mye forskjellig. Etter hvert som man trener kan man generalisere treningen slik at andre ting enn den gjenstanden man brukte i utgangspunktet også blir som en target.

En targetstick er bare en lang stang med en liten target i enden. Det er den man ønsker hunden skal ta snute eller labb borti, avhengig av hva som er planen med treningen.

Nå driver vi altså litt med targetstick, vi har ikke kommet kjempelangt men det begynner å nærme seg at han skjønner poenget. Det kan lønne seg å begynne med at teleskopstangen ikke er helt trukket ut, slik jeg starter i denne filmen. Poenget er å klikke hver gang han har snuta borti den grønne kulen. Etter hvert strekker man tiden, slik at han må holde snuta der for å oppnå klikk. Han må også forstå at uansett hvor kula er, skal han borti den. Det er ikke så farlig når godbiten kommer, det er klikket som er cluet. Han skjønner at klikk betyr pølse på vei!

Det er ikke alltid så lett å klikke i rett millisekund. Men man må bare holde på! Legg merke til at jeg hele tiden forsøker å klikke for snute mot grønn kule. Ikke munn eller leppe mot grønn kule og ikke snute mot stang. Han prøver seg og da er poenget å holde antall feilklikk på et minimum. Men ikke la deg demotivere hvis du klikker feil, det kommer til å skje. Det går fort.

Før man tar fatt på klikkerøkten, må man ha godbiter klare. Jeg bruker pølser. Jeg kaster pølsen litt vekk fra targeten slik at han på en måte blir tatt ut av situasjonen og må finne tilbake.

Jeg skjærer opp i posjoner og fryser ned, så er det litt jobb av og til men som regel er det bare å hente en ferdig pose og la den tine. Jeg liker det jo enkelt som du vet.

I hver av disse posene er det 90 (!) belønninger. Det er mer enn nok for en dags trening. Husk, dette er intensivt for hunden, ikke hold på for lenge! Jeg filmer alltid meg selv slik at jeg kan se feilene mine etterpå. En feil jeg ofte gjør er å bli ivrig og ikke klare å gi meg.

Maks tre minutter er egentlig en god regel, så da passer det fint med en fire minutter lang film – for den som gidder. Jeg begynner i denne filmen å flytte targetsticken litt, til tre forskjellige posisjoner. Ca to minutter ut i filmen legger jeg den på gulvet og da blir det litt vanskeligere en kort stund. Av og til gjør jeg det for vanskelig for ham og må gå noen små skritt tilbake.

Som du ser av filmene, gjør jeg mange feilklikk. Sånn er gamet! Man når likevel målet fortere enn med mye annen trening, også er det gøy for begge.

%d bloggere liker dette: