Fonneland Film&Foto

Sjøen for Alle 2018

Nå er det bare noen få dager til de åpner dørene til et av årets store høydepunkt, Sjøen for Alle 2019.

Jeg tenkte å varme opp til årets messebesøk med et tilbakeblikk på fjoråret.

1E2364E8-3195-4634-9AC3-F262A51F08D5
Jeg var selvfølgelig innom Jeanneau-standen i fjor og vil nok avlegge den et besøk i år også.

Min sinnsyke handleliste før messen i fjor gjorde at jeg vant to gratisbilletter på Facebookgruppen Båtfolk på Facebook. Konkurransen gikk ut på å skrive hva man skulle på messa og jeg fikk sympati av administrator fordi det kom tydelig frem at pengene ville få bein å gå på, så et par gratisbilletter kunne komme godt med.

img_1449
Den kjære båten min, MS Terese.

 

____________________________________________________________________

Fjorårets liste var følgende:

PUSS AV BÅT

 • poleringsmaskin
 • poleringsmidler
 • lynkurs i polering (på standen til Båtpleiekongen)
 • bunnstoff, finne ut hva som er best
 • fremgangsmåte for påføring av bunnstoff

BÅT OG MOTOR

 • lettere propell til motoren?
 • hydraulisk styring – lære om vedlikehold
 • kalesje – lære om vedlikehold
 • luftavfukter
 • innmat til skapet over byssa
 • sjekke mulighetene for DAB-radio i båten

OPPLAG

 • sjekke ut muligheter for boblehavn i Drøbak
 • se på henger med elektrisk vinsj

VASKESAKER

 • langkost, feiekost med vanntilkobling
 • undersøke muligheter for sjøvannspumpe på akterdekk

STRØM

 • ordne noen som skal montere landstrøm
 • se på solcellepanel
 • nytt forbruksbatteri

FISKE

 • fiskestangholder?
 • teiner?

SIKKERHET

 • nye redningsvester til meg selv og passasjer
 • overvåkningskamera?
 • lydsignal til båten

__________________________________________________________________

I tillegg til handling, gikk jeg mye rundt og bare tittet på forskjellige ting på messen. Det bugner over av morsomme stands og jeg koste meg glugg ihjel i timesvis. Blant annet beundret jeg Oslo politidistrikt sitt nye flaggskip som var utstilt på messen før sjøsetting i fjor.

Poleringsmaskin

Jeg fikk sjekket ut de fleste tingene på listen. Hos Båtpleiekongen kjøpte jeg meg en Rupes poleringsmaskin med tilhørende produkter som jeg har beskrevet tidligere. Den fikk kjørt seg på både båten og på biler i fjor og den skal snart børstes støv av igjen. I år skal jeg i tillegg ha en god voks til å bruke nede ved vannlinjen, da båten ble møkkete der.

Jeg snakket med de ansatte på Jotun sin stand og fikk anbefaling og fremgangsmåte for påføring av bunnstoffet Jotun Nonstop supreme, som man bare trenger å fikse på annethvert år. Det er noe for en latsabb! Ett strøk annethvert år passer meg midt i blinken.

Landstrøm

Noe av det viktiste var landstrøm, det var jeg bestemt på at jeg skulle ha. Det lader batterier og sørger for at man kan ha en avfukter stående i båten når den ikke er i bruk. Dette hindrer fukt og «båtlukt», samt potensielle muggproblemer (æsj). Jeg fisker en del og gidder selvfølgelig ikke drasse på fiskesaker fram og tilbake fra båten. Jeg ønsker heller ikke at det skal stjeles, så jeg låser det inn. Dermed ligger det ofte vått utstyr inne i båten når jeg går fra den, derfor ønsket jeg meg en avfukter.

Jeg fant inspirasjon på Jeanneau sin stand der jeg så på ulike steder å montere landstrøm i en Merry Fisher. Her er bilder fra en utstillingsbåt på messa:

Jeg fikk hjelp på messa, så landstrøm ble installert senere. Klikk på bildene for å få dem større og for å se bildetekst:

Før jeg tok fatt på fjorårets båtsesong, den første med ordentlig båt, hadde jeg mange spørsmål og ting som var uavklart. Båtmessen bidro til å avklare en hel del og i løpet av sesongen i fjor hadde jeg en bratt læringskurve på mye som handler om båten.

Nå er det mye som er på stell. Jeg har kontroll på hvordan jeg vedlikeholder kalesjen (selv om jeg ikke liker den noe særlig, men det er et annet tema – ny kalesje er fryktelig dyrt), jeg har mye utstyr for vask og vedlikehold av båtens ytre. Det ble ikke boblehavn i Drøbak men heller kranbil og stativ for vinteropplag i egen hage. Det er jeg veldig fornøyd med!

Sjøvannspumpe på akterdekket har jeg sett bort fra etter en sesong, jeg trenger det ikke. Lettere propell til motoren som forhåpentligvis skal gjøre at båten planer litt raskere er bestilt og på vei. DAB-radio har jeg gått bort fra, jeg bruker heller mobilen og bluetooth høyttaler. Solcellepanel trenger jeg ikke med det nye forbruksbatteriet, fiskestangholdere har jeg nå nok av og teiner orker jeg ikke begynne på enda. Kanskje når gutta blir litt større, det er moro for unger. Redningsvester beskrev jeg i et eget innlegg i forrige ukes maritime mandag og overvåkningskamera til båten har jeg ikke landet helt enda.

I morgen tenkte jeg å dele årets messeliste med dere, det blir neppe like dyrt og omfattende som i fjor men jeg har likevel en god del saker og ting jeg skal se på.

FDE74C5A-38B0-413F-8A40-EA37F455DDC7.jpg

 

%d bloggere liker dette: