Fonneland Film&Foto

Hvorfor trene?

Hva er det for et dumt spørsmål, tenker du. Man skal trene fordi det gir helsefordeler, man kommer i god form, man blir sterk og tynn og lykkelig og vellykket.

Javel.

Jeg på min side, driter i alt det der. Jeg trener for å få noen ting enklere i min egen hverdag. Man får selvfølgelig visse goder med på kjøpet, for eksempel sover man bedre, men jeg tenker at det er lurt å sette seg et mål som ikke er helt i skyene og trene av en grunn som er realistisk.

fullsizeoutput_4a3.jpeg
Skynd deg før hjernen skjønner bæret! Jeg trener ikke om morgenen, men jeg skynder meg gjennom tunge øvelser for å bli så fort ferdig som overhodet mulig. Kanskje hvis det går fort nok, så rekker jeg ikke å kjenne hvor vondt det gjør…

Hva er det du gjør i din hverdag hvor du kanskje kan kjenne en forskjell? Går du til jobb, handler du ofte tunge varer i butikk eller triller vogn opp en bratt bakke? Kanskje du løfter store barn eller noe annet? De aller fleste gjør ett eller annet som innebærer noen grad av fysisk aktivitet. Tenk over hva dine dager som regel innebærer og se om du finner noe du ofte gjør som du kanskje kjenner at tar på litt.

Der har du nemlig noe fint å måle treningsutbytte ditt i – for plutselig en dag er det noe som går lettere enn det gjorde for to uker siden. Se for deg at du kan gå rett til bilen i stedet for å ta pustepause når du bærer dagligvarer for eksempel. Da snakker vi!

tumblr_ns34kx9k5L1tdgyr4o1_500

For min del har det vært spesielt to ting jeg har bitt meg merke i, hvor jeg har kjent en spesifikk forskjell.

Tur med Ibbo

Det ene er turene Ibbo og jeg ofte tar med kickbike og på langrenn. Jeg ser det på vår utvikling i gjennomsnittshastighet og hvor lang tid vi bruker på våre vante runder. Snittfarten sier noe om oss som team gjennom hele turen og den har blitt bedre. Dessuten kan jeg løpe ved siden av sparkesykkelen mye lenger og i brattere terreng enn før. Kult.

IMG_1697

Dra opp forkatting

Det andre er noe jeg gjorde mye i fjor sommer og som jeg sikkert kommer til å gjøre i år også. Jeg bruker båten en hel del og i fjor var den med på ferie. Da ble jeg nødt til å forsterke ankeret fordi bunnen var sand og sjøgress. Det var vanskelig å få ankeret til å sitte og båten skulle ligge på svai (etter kun anker). Derfor tok jeg i bruk en teknikk som kalles forkatting. Nederst på ankerlina festet jeg først en dregg, deretter fem meter kjetting og så en ny dregg. Båten satt som et skudd og jeg kunne sove godt om natta. Jeg likte forkattingen så godt at jeg ikke demonterte den etter sommerferien, men fortsatte å bruke hele greia som vanlig anker.

Ankerlina har en kjerne av bly, så den veier litt. Dreggene og kjettingen dro også på en del vekt. Når man skal trekke det opp for hånd, som jeg gjør fordi jeg ikke har ankervinsj i baugen (foran i båten), blir det først akkurat passe småtungt. Når så hele lina med begge dreggene og kjettingen henger og dingler fritt under båten fordi ingenting er i kontakt med bunn lenger, er det skikkelig tungt. I det man er der, er båten også i drift så da gjelder det å være litt effektiv med å få spetakkelet opp. Det kostet noen krefter, men jeg fikk det ganske fort opp gang på gang. Kult.

 

Når du kommer dit at noe plutselig ikke kostet mye krefter eller at noe nytt lot seg gjøre, da kommer det snikende en annen liten fiffighet som kalles mestringsfølelse. Den avler motivasjon mer enn noe særlig annet.

Tenk over det neste gang du gjør dine helt dagligdagse ting! Om det så er en tung stekepanne du irriterer deg over, så finner du nok noe. Legg gjerne igjen en kommentar om hva du kunne ønske deg at ble lettere.

IMG_7637

 

%d bloggere liker dette: