Fonneland Film&Foto

Klikkertrening – shaping

Jeg har tidligere skrevet om små søksoppgaver som mental trening for hund. I dag skal jeg gå inn på noe mye bedre! Mange har hørt om klikkertrening. Flere og flere tar det i bruk på kurs og i hverdagen. Jeg prøvde det for første gang for flere år siden på et valpekurs og man blir ganske fort hekta.

Hva er en klikker? Det er en liten plastboks med en metalldings inni. Når du trykker på den, lager den en høy klikkelyd. Ibbo skvatt de første gangene han hørte det, men det brydde jeg meg lite om. Han vendte seg fort til at lyden er litt høy men at den betyr noe bra.

Når vi snakker om teknikker for innlæring, kommer vi inn på klassisk og operant betinging. Skal du trene hund, er dette god teori å lese seg opp på.

Betinget forsterker

Klikkertrening handler om å bruke betinget forsterker i treningen. Du bruker en klikker for å markere akkurat i det sekundet hunden gjør noe riktig og deretter får den sin belønning som er ett eller annet den gjerne vil ha. Så klikket er altså hundens forvarsel – gjorde du riktig, da kommer belønningen. Teknikken er svært presis og lar oss spille på hundens premisser. Hunder lever i nuet og lærer best hvis man klarer å belønne riktig adferd akkurat i det millisekundet det skjer.

Shaping

Med shaping menes en teknikk der man lærer hunden å tenke selv. Et eksempel som flere ganger er brukt for å tegne et bilde av hva man gjør, er hvis man skal lære noen veien til et kjøpesenter. La oss si at jeg gir deg 100 kr for å komme deg fram til senteret. Første gangen kjører du etter GPS som fysisk viser deg veien. Du trenger ikke tenke. Du får din 100-lapp når du er fremme, men har du virkelig lært veien?

Det andre alternativet er at du får senterets adresse. Du må ta deg dit helt selv, uten noe ekstern hjelp. Kanskje kjører du feil et par ganger, men når du da til slutt kommer fram – i hvor mye større grad har du nå lært veien?

Når vi shaper inn en adferd (shaping er engelsk for forming) så lærer vi altså hunden at den må finne ut av ting selv. Etter hvert får vi da en hund som hele tiden frivillig vil tilby ny adferd i sin jakt på å treffe akkurat det du ser etter og oppnå det fantastiske klikket. Hunder som virkelig forstår dette er fokuserte, motiverte og veldig klare for trening!

Prosessen

Det første vi gjør er å lære den at klikk er positivt. Jeg bruker godbiter, mange gjør det fordi det er raskt og enkelt, men hvis du har en hund som overhodet ikke er interessert i det så må du finne på noe annet.

Først skal jeg bare lære hunden at klikk betyr belønning, så jeg sitter foran hunden og trykker på klikkeren én gang. Trykk aldri mer enn én gang for hver godbit. Klikk, godbit. Klikk, godbit. Klikk, godbit. Hunden gjør ikke noe spesielt og det er heller ikke målet foreløpig. Den skal bare lære at klikk betyr snacks. De fleste hunder forstår dette etter relativt få gjennomføringer. Gi en 10-15 godbiter etter klikk og hunden forstår sannsynligvis sammenhengen. Du får en magefølelse på det, hvis det virker helt mørkt så ta en pause og prøv igjen.

Du kan også bytte ut klikkeren med et ord, et såkalt utløser-ord. Det er akkurat det samme, men noe du tar i bruk hvis du ikke har klikker tilgjengelig eller bare synes det er mer praktisk.

Her er en veldig god og informativ video. Den varer i 5 minutter, men se eventuelt bare de første 2. Der går hun inn på hvordan lære inn klikket, enten ved hjelp av godbit eller leke.

Og så shaper vi!

Poenget med shaping er at du skal vente frem en ønsket adferd. La oss si at vi skal lære hunden å sitte. Du skal ikke lokke, du skal ikke holde godbit over hodet på hunden eller på noe måte vise den hva den skal gjøre. Du skal simpelt hen stå helt stille og vente til hunden setter seg av seg selv. I det rompa er i gulvet – KLIKK og belønn. «Jøss» tenker hunden, «hva skjedde nå». Logre logre. Og du bare står der. Hunden tenker «hva i all verden». Du går tilbake til å gjøre ingenting. Til slutt, på ett eller annet tidspunkt, setter hunden seg igjen. KLIKK – belønn. Og sånn holder du på. Etter hvert skal du se at hunden begynner å sette seg fortere og fortere.

La oss si du nå skal lære hunden å legge seg. Hunden, som nettopp har skjønt at det er å sitte som gjelder, vil sette seg forventningsfullt foran deg og sikkert logre. Du bare står der. Hunden flytter litt på seg, reiser seg kanskje, setter seg igjen. Den skjønner ikke hva du mener, den fikk jo nettopp belønning for å sitte? «Hmmm, hva gjør jeg nå?» På et tidspunkt prøver den noe nytt og legger seg. KLIKK – belønn. I det milisekund hunden legger seg ned, klikker du. Og sånn holder dere på.

Skjønner du tanken? Du kan lese enda mer om klikkertrening/shaping her.

Se film – det ligger masse på Youtube

Det ligger mye klikkertrening på Youtube, det er bare å meske seg. Du bør også filme deg selv og hunden din mens dere holder på, det er det mye å lære av. Her kommer en liten film der man bruker shaping til å lære en hund å plukke opp et halsbånd. Filmen varer i 1:52 og det er den tiden det tar en godt klikkertrent hund å lære denne øvelsen! Det er ganske gøy??

Legg godt merke til hva hundetreneren gjør, se gjerne filmen flere ganger. Først klikker hun og belønner bare fordi hunden viser interesse for halsbåndet. Hun kaster godbiter vekk fra halsbåndet slik at hunden må bort fra objektet og tilbake igjen – det er mer effektivt enn at hunden blir stående ved halsbåndet hele tiden. Den må fysisk oppsøke halsbåndet. Når hunden så har forstått at det er halsbåndet som gjelder, så drar treneren tiden bittelitt. Nå må hunden finne på noe nytt. Fra 00:41 – 00:48 skjer det noe interessant. Treneren begynner altså å trekke tiden og akkurat i sekundet 00:47 åpner hunden munnen en liten tanke. Det er nettopp det treneren er på jakt etter! Målet med øvelsen er at hunden skal plukke opp halsbåndet og da er det en fordel å åpne munnen. Etter det, plukker treneren halsbåndet opp og bygger videre på at hunden nettopp viste tegn til å åpne munnen. Resten er, som de sier – historie:

Treneren har en plan for hva hunden skal gjøre. Den skal plukke opp halsbåndet fra bakken. Veien dit må hunden finne ut selv og det gjør den ved å tilby adferd til klikk oppnås.

Husk at dette er en klikkertrent hund som kjenner teknikken shaping. Den er veldig rask med å tilby ny adferd, så ikke forvent at det skal se sånn ut de første gangene.

I neste hundeonsdag skal jeg skrive litt om det Ibbo og jeg driver med for tiden, nemlig targetstick. Det er moro det!

IMG_4112
En targetstick er en lang teleskopisk dings som har klikker i håndtaket og kule i enden. Den brukes til å lære hunden å berøre den grønne kulen med snute eller labb. Når hunden kan det, kan du derfra lære den ALT!

 

%d bloggere liker dette: