Fonneland Film&Foto

Hjemmelagde meiseboller

Om vinteren trenger fuglene mye fett for å overleve i kulda. Da er meiseboller veldig populært. Du kan kjøpe det i butikk, men min erfaring er at hjemmelaget er best.

Det finnes drøssevis av oppskrifter på hjemmelagde meiseboller på nett. Jeg liker det fordi det er kjapt og enkelt å lage, også holder det ganske lenge. Da slipper jeg å fylle fôr hver dag eller følge med, jeg lager noen boller også bare henger de der.

Dette er best om vinteren både fordi det er da fuglene trenger det mest, og fordi de ellers smelter. Jeg bruker Flott matfett, du kan bruke det eller Delfia. Pass på at alt er usaltet, fugl skal ikke ha salt.

969208-f059f-product_large

Smelt fettet i en kjele, også blander du det du har i skuffen:

  • Hvetemel
  • Rugmel
  • Havregryn
  • Rosiner
  • Nøtter av ymse slag (usaltet)
  • Mandler
  • Solsikkekjerner
  • Frukt (obs – det senker holdbarheten på meisebollen)
  • Osv – bruk fantasi!

Bland det så det blir passe fast (jeg bruker mel for konsistens, bonus at fuglene liker det) og du kan deretter legge det i en form eller gjøre hva du vil. Noen bruker pepperkakeformer på bakepapir, jeg har brukt halve melkekartonger, husk uansett å lage hull til snor. Legg det i fryseren, la det ligge noen timer til det er gjennomfrossent og heng det ut til stor glede for både fugl og ekorn!

IMG_3683
Hjemmelaget meisebollemasse. Mel, rosiner, havregryn, valnøtter, mandler, pinjekjerner, usaltede peanøtter og sikkert mer jeg ikke husker. Jeg dytter oppi det jeg finner.
IMG_3682
Jeg gidder ikke styre så fælt, så jeg har det av og til bare i noen former som kan settes rett ut. Her i en frossen skål av is.

I år ble mine meiseboller ranet og effektivt rundslikket av rådyr. Rett etterpå kom mildværet, så da ble det slutt på dette for i år. Om sommeren bruker jeg meiseboller fra butikk, de holder bedre i varmen. Jeg fjerner de grønne plastnettene de kommer i, ellers havner de i naturen og til slutt i havet.

%d bloggere liker dette: