Fonneland Film&Foto

Mekanisk og metabolsk stress

I dagens treningsinnlegg går jeg inn på forskjellen på mekanisk og metabolsk stress. Man trenger begge deler for å bli i form, og begge deler er… vel, stress.

Selv om jeg har begynt å merke forskjell på hverdagslige gjøremål som for eksempel kickbiketur, betyr ikke det at de 50 minuttene vi har med personlig trener er noen dans på roser.

Jeg er heldig og trener hos Stein Morten Lier på Skullerud Sportsenter. Han har vært personlig trener siden 2003, en jobb han kombinerer med å lage god TV-underholdning. Han er svært kunnskapsrik og legger opp gode treningsøkter. Men lett er det aldri!

Mekanisk stress

Mekanisk stress handler om å trene hjerne og nervesystem til å rekruttere flere muskelfibre til innsats. Ofte opplever folk en stor fremgang i treningen sin de første 6-8 ukene og mange kan øke belastning i for eksempel styrketrening ganske fort. Jeg merket jo forskjell i bakkeløp på bare fem treningsøkter. Dette er ikke fordi man nødvendigvis blir så mye sterkere på den tiden, men fordi hjernen får tak i alle muskelfibrene slik at de våkner. Dermed utnytter vi det potensialet som faktisk ligger der.

Når vi jobber med mekanisk stress, kjører vi tungt og med få repetisjoner. Det er viktig å kjenne teknikken godt, ellers kan det oppstå skader. Man har korte arbeidsøkter og lange pauser. Poenget er få repetisjoner, men til gjengjeld skal det være så tungt at man ikke klarer mer enn de få.

IMG_3991

Det er ikke så veldig mange øvelser jeg er god nok i teknisk til å gjennomføre enda, så jeg holder meg foreløpig mest til bulgarsk utfall med bakre bein på en treningsbenk. Den øvelsen mestrer jeg såpass bra at jeg kan kjøre den med tung belastning. Det er stort skadepotensiale på styrketrening med høy belastning dersom man ikke mestrer teknikken. For nærmere beskrivelse av selve øvelsen, se mitt blogginnlegg om utfall. Sist treningsøkt hadde jeg følgende serier:

Oppvarming: 10 reps uten ekstra belastning

Første serie: 8 reps med 14 kg i hver hånd (28 kg til sammen)

Andre serie: 6 reps med 16 kg i hver hånd (32 kg til sammen)

Tredje serie: 4 reps med 18 kg i hver hånd (36 kg til sammen)

Metabolsk stress

Metabolsk stress handler om å øke diameteren i muskelfibrene slik at musklene blir større og sterkere eller mer utholdende, avhengig av muskeltype. Da jobber vi fort og lenge, har kortere pauser og mindre belastning. Det er ofte kjent som «syrefest» fordi det er her vi virkelig smaker på melkesyre – tror vi i hvert fall.

Treningen gir en opphopning av avfallsstoffer i musklene, noe som trigger muskelvekst. Det øker produksjon av veksthormon og testosteron, og det motvirker faktisk demens! Stein Morten pleier å si at melkesyre er din venn.

allhurt.jpg

Melkesyra får gjerne også skylden for at man blir støl etter trening, men det er faktisk ikke dens skyld! Man vet ikke helt hva som forårsaker stølhet, det kan være at det oppstår små rifter i musklene når man trener.

Melkesyre får altså skylden for ødelagte treningsøkter og støle dager, men se denne videoen her og kanskje får du endret ditt syn på det! Melkesyre er nemlig ikke grunnen til at du får den brennende følelsen når du trener. Som denne svært blide herremannen sier i videoen, melkesyren er faktisk bare positiv! Bruk 4 minutter av ditt liv og lær noe nytt om vår nye venn, lactic acid:

Her har vi en litt kortere video, som forklarer hvorfor man blir støl:

Jeg må bare si at etter å ha snakket med Stein Morten og sett noen slike filmer på Youtube, så er jeg mye mer glad i melkesyre enn før. I dag feks, så hadde han noen festlige øvelser på lur (derav det bildet jeg postet på Latere livs facebookside) og det var jo ikke godt. Men med all min nye kunnskap i bakhodet, kunne jeg på en måte sette pris på smertene på en helt ny måte.

Jeg tenkte på det han sier i filmen: «it’s only trying to help you» også ble jeg litt glad inni meg der jeg vaklet bortover på gelébein med hjelpsom melkesyre overalt.

fullsizeoutput_500

%d bloggere liker dette: