Fonneland Film&Foto

En enkel, liten søksoppgave

I dag skal jeg vise en måte jeg av og til bruker for å underholde bikkja litt, hvis jeg ikke får tilbudt ham så mye ellers den dagen.

Du må selvfølgelig gå tur med hunden din hver dag. Det er fint og sunt for dere begge. Du kan jogge med den, gå på ski eller kjøpe deg en kickbike og tenke at hunden blir roligere av det (mens den faktisk bare blir i god form og får mer overskudd og energi enn noen gang) – men skal du virkelig gi den noe å jobbe med så finn på en mental utfordring der den må bruke nese og hode.

Å bruke nesa er helt naturlig for alle hunder, de gjør det dagen lang uten at du trenger å påvirke det. Så, når det kommer til måltid kan du benytte det til å gi hunden din noe å tygge på – bokstavelig og metaforisk talt. Sett den ut i søk!

IMG_3874
«Næmmen OJ, vad är det hon har funnit på nu?»

Jeg måler opp fôret han skal ha og legger det overalt rundt i huset. Bildene er fra fôr på toppen av brystpanelet, men jeg legger det over alt. Høyt og lavt! Han må bruke nesa for å finne hver bidige lille knott.

Første gang du gjør dette, må du begynne i det små. Be hunden sitte, få noen til å holde den eller bind den fast hvis lydigheten er så-som-så. Vis den at du legger ut små kuler av fôret dens. Dette kalles å gi hunden en påvirkning. Den ser hva du gjør.

Legg ut fem- seks stykker i begynnelsen. Se hva hunden gjør når du slipper den og for gode vaners skyld kan du legge på ordet «søk» i det du lar den gå. Hvis den finner dem, prøv igjen. I begynnelsen legger du kanskje noen synlig og noen litt mer gjemt, men ikke for mange. Hold det kort og moro, du kan heller legge ut flere neste dag. Etter hvert vil hunden forstå øvelsen og du kan begynne å gjemme maten litt bedre. Til slutt kan du ta bort påvirkningen, altså sørge for at hunden ikke ser hva du gjør. Husk å si «søk» hver gang du slipper hunden ut i søk, så vil den etter hvert forstå hva ordet betyr. Ikke hold på så lenge at den kjeder seg og finner på noe annet.

Du trenger ikke overdrive gjemmingen, ikke legg det inni skuffer og skap eller under en dyne. Men det trenger heller ikke være veldig lett å se med øynene. Hunden skal bruke nesa.

«Man kan lura…» tenker Ibbo. «Hon gömmer min mat.» Ikke så greit å være hund alltid.

Ibbo er søksutviklet fra før, så han kjenner til øvelsen og kommandoen. Han har også utholdenhet i søket sitt og kan holde på lenge uten å bli lei. Han kan derfor få hele måltidet sitt spredt ut over alle husets rom. Da bruker han litt tid altså! Og etterpå er han sliten.

Jeg bruker tørrfôr, så for de som bruker våtfôr er kanskje dette mindre hygienisk. Men da finnes det noe flotte greier som kalles Frolic som kommer i små ringer. Du bare klemmer på ringen, så går den i fire biter. Ta en liten håndfull sånne og sleng det ut på plenen! Der har du en flott søksoppgave for en matglad hund. Bytt for all del ikke ut fôret ditt med Frolic, det holder langt fra god nok kvalitet til å være fullverdig fôr. Men som godbiter til dette her fungerer det utmerket. Ikke overdriv, da kan hunden bli dårlig i magen… Hver bit Frolic gir fire små søk, så du trenger ikke mange av gangen.

IMG_3875

«Hon är inte klok.»

%d bloggere liker dette: