Fonneland Film&Foto

4Ocean – en organisasjon som faktisk skal redde verden

Havene våre drukner i søppel og plast. I dagens maritime mandag skal jeg fortelle om en organisasjon som heter 4Ocean. Det begynte med to menn som skulle surfe på en strand i Bali og ble helt overveldet av mengden søppel som fløt overalt. På strender, i havet, langs kysten.

De lurte først på om de lokale fiskerne kunne bruke garn og not til å få tak i alt sammen, men det ble fort klart for dem at de måtte gjøre noe større. De bygget derfor selskapet 4Ocean og idéen var å plukke søppel og lage armbånd, noe som har blitt en stor suksess.

Det tok dem 14 måneder å produsere og selge det første armbåndet. Det er mange måneder med hardt arbeid! De startet firmaet sitt ved hjelp av sparepengene sine.

Dette er ganske kult i mine øyne! To dedikerte, nytenkende menn med hjerte for havet, som ikke bare tenker men virkelig klarer å lykkes, slik at de utgjør en reell forskjell. De har jobbet hardt, men det gir resultater også.

Jeg kjenner meg igjen i mye av det de beskriver når det kommer til sitt forhold til havet. Da jeg for første gang i Nidelv i Arendal som 7 – eller 8- åring fikk på meg en dykkemaske, var jeg solgt. Etter det har det blitt dykkerlappen som 15-åring, jobb som instruktør i Norge og i utlandet og til slutt egen båt.

Nå jobber de kontinuerlig med å rydde søppel fra havet og på deres hjemmeside ser man hvor mye de til en hver tid har tatt opp. Her i kystlandet Norge bør vi også bidra til den globale Rusken-aksjonen som nå pågår i flere av verdens hav.

Jeg har dykket flere steder i Norge og verden. Å møte havskilpadder i deres naturlige omgivelser, å hjelpe små havskilpaddebabyer til vannet for første gang i deres liv er en unik og fantastisk opplevelse for en som er glad i havet. Det er noe eget med disse vennlige, sindige, rolige dyrene som bare flyr sakte rundt i vannet og nyter livet. Men de spiser brennmaneter og det ligner på plastposer. Mange av dem dør derfor fordi de simpelt hen spiser plast. Jeg blir helt ødelagt inni meg av å tenke på det.

Her er bilder av meg når jeg klør en havskilpadde på skallet dens i Australia. De var vant til dykkere og satte pris på å bli klødd:

Turtle 3

Havskilpadde som hviler på korallrev.

4Ocean bruker søpla til å lage armbånd som de selger over hele verden. Vi har kjøpt fire stk, en til hvert familiemedlem. Hvert armbånd stammer fra 1lb (pound) som tilsvarer ca 0,5 kg søppel.

IMG_4067
Jeg har for tiden på meg armbåndene som støtter arbeid med korallrev og isbjørn. På bordet ser man det grønne skilpadde-armbåndet og det sorte til hai ser du på neste bilde.

Armbåndene er laget av resirkulert glass og plast fra havet, og man kjenner at det er glass i kulene. De er liksom litt tunge, så de føles rundt hånda. Det er kult å tenke på at jeg nå går med 2 lb (litt under 1 kg) resirkulert søppel fra havet rundt håndleddet!

Ved å kjøpe armbånd støtter man dem selvfølgelig økonomisk og et prosjekt som dette krever penger. Hvis du vil på shopping, finner du nettbutikken her. Du får også kjøpt resirkulerte poser du kan bruke til hva du vil, jeg skal ha et par sånne så jeg kan ha dem i båten og plukke søppel langs kysten jeg og.

IMG_4066

Her er flere bilder fra Australia. Klikk på dem for å få dem større.

Tora over revet 3

Jeg er ikke den flinkeste til å tenke miljø i hverdagen, men jeg glimter til når det kommer til dette temaet her. Havene må ryddes for søppel, ellers dør de. Det er ingen andre som gjør det, så du og jeg må trå til.

Hvis du ikke har mulighet til å bidra på annen måte, så kjøp deg noen armbånd! Da utgjør du faktisk en forskjell.

Det kuleste av alt er selvfølgelig denne hunden som også legger ned innsats:

%d bloggere liker dette: