Fosterets utvikling begynner i det unnfangelsen finner sted. Deretter går dagene og ukene mens den lille vokser inni magen til mor. Et svangerskap skal vare i 40 uker. Alt fra uke 38-42 regnes som fullgått og innenfor normalen.

Sånn så tvillingene ut i uke 6.

I løpet av de 40 ukene utvikler fosterets hjerne seg fram til termin. Hvis barnet blir født for tidlig, fortsetter hjernens utvikling på samme måte – men da utenfor livmoren.

Når barn kommer ut før utgangen av uke 37 regnes de som premature, eller for tidlig født. Det finnes flere grader av prematuritet. Ordet prematur betyr umoden. Moderne medisin har kommet veldig langt og man kan redde barn født helt ned i 25. svangerskapsuke. Da er det snakk om ekstrem prematuritet.

Med for tidlig fødte barn opererer man med korrigert alder og fødselsalder. Dette jevner seg ut når barna er et par år, men jeg vil anbefale å ikke henge seg opp i akkurat når den utjevningen skal skje. De vil ta igjen andre barn på ett eller annet tidspunkt.

La oss ta et eksempel med et barn født to måneder for tidlig. Når det da har gått fem måneder siden barnet ble født, sier man at barnet et fem måneder gammelt, korrigert tre måneder/ tre måneder korrigert. Det er med andre ord fem måneder siden fødsel, men tre måneder siden termin.

Uke 12

Babyer utvikler seg veldig fort. Det er forskjell på et tre måneder gammelt barn og et fem måneder gammelt barn.

Hjernen til en prematur baby har ikke utviklet seg like langt ved fødsel som hjernen til et terminbarn har. Derfor skal man se på korrigert alder og ikke fødselsalder, når man følger barnets mentale utvikling. Normalspennet her er veldig stort og individuelt fra før, men det er greit å vite om dette slik at man ikke begynner å lure på om noe er galt.

Vaksinering skjer etter fødselsdato. Jeg kommer tilbake til min mening om vaksinemotstand i et senere innlegg.

Overgang til grøt/fast føde er litt mer flytende og en vurdering i hvert enkelt tilfelle. I vårt tilfelle kan det hende det blir seks måneder etter fødsel, fordi gutta er så store og glade i mat. Det spiller også inn at de har fått morsmelkerstatning i tillegg til amming. Da er magene mer vant til litt røffere kost.

Hvis vi nå går tilbake til det fem måneder, korrigert tre måneder gamle barnet, så kan vi altså forvente en mental utvikling som tilsvarer et terminbarn på tre måneder. Det vil si at du som har et prematurt barn ikke må bli skuffet om det føles som om utviklingen tar noe mer tid. Det tar faktisk den samme tiden, men det føles lengre fordi barnet har vært utenfor magen.

Man får med andre ord en noe forlenget spedbarnsperiode med premature barn. Det å være klar over dette, gir deg med prematurt barn en litt enklere hverdag. Du slipper å lure på om barnet ditt utvikler seg ekstremt sent – korriger alderen og se at det ikke er så verst likevel.

Leave a Reply