Fonneland Film&Foto

Enklere hverdag for andre – biler merket «L» og «SKOLE»

Nordmenn er etter sigende født med ski på beina. Dette er alle enige om. Åpenbart har norske kvinner en noe annerledes anatomisk utforming som muliggjør det, uten at jeg skal gå videre inn på det.

Det er imidlertid ingen som noen gang har påstått at nordmenn er født med evnen til å kjøre bil. For visse hører det muligens fjern fortid til, men alle har en gang i tiden lært å kjøre bil.

Vi ønsker trygg trafikk. Så trygg som mulig. Da er det en grunnleggende tanke som bør innprentes i all opplæring av nye sjåfører: teknikken må komme først, farten kommer etterpå. Med andre ord; når vi lærer oss å kjøre bil, må vi kjøre sakte.

6e5bb5e0-8688-4a39-81a1-abdb9a160895
En bil med dette skiltet, øvelseskjører. 

Erfarne sjåfører må faktisk akseptere at det finnes bilister under opplæring der ute. Alle treffer dem fra tid til annen, får dem foran seg og opplever at de kjører saktere enn andre.

De trener, de lærer, de trenger mer tid til å oppfatte alt som skjer rundt seg fordi de har mindre kapasitet. Kapasiteten kommer med tiden, men akkurat nå er den lav. Sånn var det for deg også.

Hvis du er sent ute en dag, så er det din skyld. Det er ikke den stakkars, konsentrerte og sikkert litt nervøse, sjåfør under opplæring sin skyld. Du skulle stått opp litt tidligere eller prioritert annerledes så du slapp å få så dårlig tid.

Alt for ofte ser jeg bilister som ikke evner å oppføre seg ordentlig rundt «L» biler. Det skal ikke være mulig å misforstå hva «L» eller «SKOLE» betyr. Denne bilen skal kjøre sakte. Men siden så mange ikke har forstått grunnleggende ferdigheter i å vise hensyn til andre, skal jeg komme med en liten liste med gjøremål når du treffer en sjåfør under opplæring:

fullsizeoutput_4cd
Dette er en trafikkskole som er ute og lærer opp fremtidige sjåfører.
  • Hold avstand. Og da mener jeg skikkelig avstand, så god avstand at vedkommende forstår at du ikke er ute etter å stresse ham/henne. Det er mer enn stressende nok å kjøre i trafikken mens man er under opplæring. Vedkommende trenger ikke din hjelp til å bli enda mer stresset fordi du skal oppføre deg som et frimerke.
  • Gi rom.
  • Hjelp til. En «L» sjåfør er nervøs og usikker. Vis tydelig at du hjelper til. Møt blikket, smil, vis at du er på deres lag.
  • Hvis du skal kjøre forbi, så gjør det høflig og respektfullt, og på egnet sted. Ikke bånn gass og hasardiøs forbikjøring på det ene, bittelille rette strekket du fant. Ingen brå bevegelser og sinnsyk akselerasjon. Ikke kjør forbi på innersving i et lyskryss eller rundkjøring. (Ja, det har jeg faktisk sett skje)
  • Hvis bilen ikke ruller i løpet av det første milisekundet etter at lyset har gått fra rødt til grønt, ikke sett deg på hornet. Ikke blink med fjernlysene. Pust med magen og husk den gangen du selv knota med klutsj og gass. Jo lengre tid som går, jo mer stresset blir sjåføren foran deg helt av seg selv. Du hjelper best til ved å forholde deg rolig.
  • L/ SKOLE biler har lov til å være litt til hinder i trafikken. Det er nemlig nødvendig for en sjåfør under opplæring å kjøre sakte.
  • Skjerp deg. Det var deg en gang. Anbefaler 500 mg Empati hvis du har glemt det.
  • Karma eksisterer i ymse former. I trafikken kaller vi det UP.

Jeg avslutter med noe alle har lært en gang i tiden, men som mange ser ut til å glemme. Vegtrafikklovens §3 lyder som følger:

Grunnregler for trafikk

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke blir unødig hindret eller forstyrret. 

 

Empati2-1024x605-750x410
Be om dette hos legen din hvis du trøbler med å huske hvordan det var å være helt ny bak rattet. 
%d bloggere liker dette: