Fonneland Film&Foto

Mestringsfølelse på trening?

Ved første øyekast kan dette innlegget muligens se noe demotiverende ut. Det er det ikke. Tvert imot, det jeg skal beskrive nå er helt realistisk og du kan derfor bruke det til å oppnå en dyp og varig motivasjon som får deg gjennom den første, tunge tiden på trening.

Man kan nemlig tro man er så motivert som bare det, men hvis man ikke til en viss grad har virkelighetsnære forventninger til det man begir seg ut på, risikerer man før eller senere å møte skuffelsen. Ingenting dreper motivasjon så effektivt som det.

Når det er lenge siden du har trent, eller hvis du har begynt å trene for første gang, så blir det ikke som på instruksjonsvideoene på Youtube eller treningssenterets reklameplakater.

Du kommer til å føle deg tung, svak og treig – det blir gjerne verre enn du tror. Jeg legger i den forbindelse ved dette bildet av meg selv fra treningen i dag:

a-Funny-fitness-the-burn
Ja – jeg er den til høyre.

Mestringsfølelse kan du dessverre se langt etter den første tiden. Det er faktisk lite som er så demotiverende som å begynne og trene. Det er beintøft og kan i noen tilfeller gi deg skikkelig dårlig selvfølelse, noe du kanskje ikke var forberedt på. Der du trodde du skulle føle deg bra, ender du plutselig med å føle deg helt mislykket.

Du føler deg sånn fordi kroppen din ikke er vant til treningen. Den stritter imot mens hjernen bruker alle sine beste triks for å stoppe deg. Jeg tror mange gir opp på grunn av dette. Det kan imidlertid hjelpe å være forberedt på at nå kommer det en slitsom periode man bare må grave seg gjennom. I tillegg finner i hvert fall jeg trøst i tanken på at jeg deler opplevelsen med veldig mange andre – de aller fleste faktisk.

Din utfordring blir å stå i det til tross for disse tingene. Det negative varer nemlig ikke evig!

Min erfaring

Jeg har gjort dette mange ganger før, sluttet å trene og begynt på igjen. Hvis du nå tenker at det er fordi jeg ikke har selvdisiplin nok til å holde treningen vedlike hele tiden, så har du helt rett.

Jeg vet av erfaring at det kommer til å bli en litt tung periode på trening fremover. Men det er før det snur og alt blir mye bedre!

Mestringen kommer. Overskuddet kommer, følelsen av å være sterk og utholdende – det kommer. Og det er verdens beste følelse! Man blir glad og selvsikker, man sover bedre om natten og føler seg mer våken om dagen. Har man det bra selv, så kan man være bra for andre.

Dette hjelper meg selvfølgelig godt i forhold til å holde motivasjonen oppe i min pågående hvalross-periode. Jeg håper det kan inspirere deg litt også. God (les: vond) trening!

 

%d bloggere liker dette: