Fonneland Film&Foto

Båtpuss og poleringsmaskin

Våren nærmer seg virker det som, hvis man skal tolke væromslaget februar kunne stille med helt plutselig. Jeg ble litt nedfor sånn umiddelbart, for de fine skiløypene døde som fluer rundt her. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe, nå er veiene fri for snø så Ibbo og jeg kan ta fram sparkesykkelen igjen, og det begynner å lukte båtpuss.

IMG_1024
Møkka skal snart av. Dette bildet er fra i fjor, før poleringsjobben.

Bunnstoff

Jeg gidder som dere vet ikke jobbe meg ihjæl, men tar gjerne et ekstra tak for å slippe arbeid senere. Bunnstoff brukes for å hindre vekst av sjødyr under båten. Det vokser særdeles godt og stjeler fart.

Fordi jeg ikke vil jobbe mer enn nødvendig, kjøpte jeg i fjor et bunnstoff som heter Yachting Nonstop Supreme fra Jotun. Fordelen med det er at man bare trenger å stoffe båten med ett strøk annethvert år, ulempen er at det ikke kan legges direkte oppå andre bunnstoff.

Jeg måtte derfor pusse ned gammelt stoff først, deretter legge på ett strøk med grunning (som i båtverden kalles primer) før jeg så la på to strøk Non Stop Supreme. Å pusse bunnstoff er ikke direkte sunt, så jeg brukte vått slipeutstyr (våtsliping) for å hindre støv. Jeg hadde også støvmaske og beskyttelsesbriller. Du har ikke lyst til å puste inn støvet som kommer når man sliper bunnstoff, og du vil heller ikke ha det i øynene. Derfor våtsliping med hansker, maske og briller.

Det var mye jobb, men nå høster jeg fruktene! I år skal jeg ikke stoffe en centimeter og da båten skulle opp i fjor var det superenkelt å spyle den av under. Det satt bare et lite beskjedent lag slim der, ingen vekster eller små samfunn av sjødyr. Alt lot seg spyle av med minimal innsats.

Hele fjorårets jobb ble akkompagnert av Wolfgang Wee med programmet Filmmusikk i NRKs radio-app. God musikk og godt utstyr gjør jobben lettere å motivere seg til.

IMG_1025
Gammelt bunnstoff ble våtslipt litt overfladisk for å hjelpe primeren. Jeg snakket med Jotuns ansatte på messa og de beskrev fremgangsmåten. Etter å ha gjort som de sa, ble resultatet bra!
IMG_1067
Vinyl primer lagt på etter våtslip. Primeren binder det gamle bunnstoffet slik at man kan legge Non Stop oppå.
IMG_1068
På tide med det nye bunnstoffet. Jeg lå på ryggen og stoffet, og ved en anledning la jeg hele hestehalen ned i bunnstoffet. Det anbefales IKKE. Måtte vaske meg i white spirit og håret ble ikke seg selv igjen før det hadde vokst ut…
IMG_1070
To strøk.
IMG_1078
Ferdig stoffet. To år til neste gang!

Polering

I fjor kjøpte jeg meg en poleringsmaskin på båtmessa Sjøen For Alle som går av stabelen i mars hvert år. Det kommer selvfølgelig et innlegg derfra når jeg har vært der i år.

Jeg ønsker å holde båten min blank og pen, men liker ikke unødvendig mye jobb. Derfor kjøpte jeg maskinen, som jeg ikke kan få fullrost nok. Den gjør pussejobben til en lek!

Svigerfars gamle Boble fikk også «gjennomgå» i sommer, resultatet vises lenger ned her. Det er morsomt og effektivt å jobbe med maskin – og resultatet? Jeg lar bildene nedover i denne posten tale for seg selv.

IMG_1091
Ferdig polert.

Produkter

Jeg kjøpte Rupes Bigfoot maskin hos Båtpleiekongen på Sjøen For Alle i 2018. Produktene fikk jeg på samme stand og jeg var godt fornøyd med dem.

Jeg brukte først Rupes G-medium Marine, deretter G-fine og så forseglet jeg det hele med Menzerna Gelcoat Premium Protection. Alt ble lagt på med maskin og hele jobben var gjort på et par dager. Det tar noen timer, men jeg synes det gikk veldig effektivt og sømløst. Båten ble blank og fin, og forseglingen gjorde at det holdt seg sånn gjennom hele sesongen. Det var svært enkelt å vaske båten i fjor, skitt og smuss rant av uten videre seremoni.

Nede ved vannlinjen festet det seg imidlertid mye dritt som var vanskeligere å få vekk. Jeg skal derfor finne en god voks å supplere med i år, som jeg skal bruke helt nederst i håp om at møkkete fjordvann vil prelle av litt mer. Jeg ser ellers ingen grunn til å skifte ut de andre produktene da det fortsatt er mye poleringsmiddel igjen og de fungerte fint.

Putene holder også, fordi jeg byttet på ofte så de ikke ble varme.

Hos Båtpleiekongen kunne jeg prøve produktene på en utstilt båt de hadde på messa. Jeg spurte og gravde om hvordan gå frem for å få best mulig resultat, og de tok seg god tid til å forklare og vise. Jeg gjorde akkurat som de sa, hvilket viste seg å være lurt! Her er en liten film fra messa i fjor:

Jeg kjøpte en bag med produkter og fikk som sagt opplæring i bruken av alt sammen på stedet. Da var det bare å dra hjem og gyve løs på egen båt! Jeg var veldig fornøyd med både servicen, tipsene jeg fikk og resultatet.

IMG_3923
Jeg ble kvitt litt penger på den standen men føler absolutt at jeg fikk det jeg betalte for. I år er båten fortsatt blank og fin, så årets jobb for å vedlikeholde blir lett. Putene til poleringsmaskinen fikk jeg beskjed om å bytte ofte, så de ikke skulle bli for varme. Da ødelegges de. Jeg tok ca en kvadratmeter på båten før jeg byttet og lot en pute hvile. De har holdt fint og skal brukes igjen i år.
IMG_1093
Godt fornøyd med dette!
IMG_1092
Blank og fin.
IMG_1198
Legg merke til skillet! Før/ etter polering. Blir ganske stor forskjell.
IMG_1201
Polering skal ikke gjøres i direkte solskinn.. Neidasåååå. Jeg ble ikke ferdig med taket på båten før sjøsetting. Det skal jeg bli i år… Sol er ikke poleringsvær.
IMG_1347
Skinner som en nyslått mynt!
IMG_1444
Og her er poenget: solnedgangen som speiler seg i skroget på båten en vakker junikveld. ELSK. Båten holdt seg sånn hele sesongen.

 

Svigerfars boble

I sommer var vi på båtferie på gården til svigers, og der sto hans gamle VW Boble. Den var ikke spesielt blank syntes jeg og Rupesmaskinen min. Vi brukte et par timer på den – sjekk resultatet. Jeg brukte de produktene jeg hadde fra båtpussingen. Jeg elsker bra utstyr!!

IMG_1848
Før. Legg merke til hjulkapslene også.
IMG_1849
Før. Nedre del av panseret har fått seg litt ekstra lakk en eller annen gang og panseret så litt rart ut.
IMG_1850
Før. Lakken er hel og fin, men ikke direkte blank vil jeg si.
IMG_1851
Før.
IMG_1852
Før.
IMG_1857
Under – ser du skillet? Halve taket er tatt.
IMG_1858
Under. Nå ser du i hvert fall skillet??
IMG_1859
Moro når det gir slike resultater.
IMG_1860
Etter. Bedre…?
IMG_1862
Etter. Låven speiler seg i bilen.
IMG_1863
Etter.
IMG_1864
Etter. Hmmm, rotete rundt bilen gitt.
IMG_1867
Panseret så mye mer helhetlig ut etter en runde med maskinen.
IMG_1869
Speil, speil på… hjulet der…
IMG_1870
Som dere ser i taket her var det overskyet den dagen.

Sjøen for alle 2019

Jeg skal selvfølgelig på båtmessa i år også. Handlelisten består foreløpig av:

  • Kanskje jeg unner meg en dyprigg til trollingfiske… Jeg har tenkt på det lenge og har veeeldig lyst på. Må se på prisklassene.
  • Voks til å holde vannlinja penere.
  • Nye fendere.
  • Oppe til seriøs vurdering: trimflaps.
  • Se på bryggefendere.
  • Se på løsninger for lufting under madrassene.

Messa er ikke før i slutten av mars, så jeg tipper listen vokser litt før den tid. Her fra fjorårets høytsvevende sjøsetting, etter den grundige pussejobben:

I vinter har båten stått hjemme på egen tomt, hvilket passer meg utmerket. Jeg elsker båtlivet! Og jeg elsker at gutta skal vokse opp med det. Nå er det snart på tide å shine båten litt før kranbilen skal få komme å hente den igjen.

IMG_2719
MS Terese på vei inn i vinterdvalen. På grunn av høstens dramatikk da tvillingene kom til verden, ble hun ikke brukt fra september til opptak i november. I år blir det andre boller!

 

 

IMG_3368
MS Terese sover trygt og godt. Snøfreser har vært uunnværlig i år! Begge batteriene i båten står koblet til lader og jeg setter strøm på det hele en gang i måneden. Da er batteriene klare for neste sesong. Jeg er veldig glad for at båten står her hjemme så jeg kan dulle med den når jeg vil.

Som vanlig er jeg takknemlig hvis du nevner bloggen min for de du kjøper utstyr av, hvis du blir inspirert til å handle noe av det jeg omtaler. Det er veldig verdifullt for meg – på forhånd takk!

 

Følg meg

Instagram: fonniis

Facebook: Latere Liv

%d bloggere liker dette: