Fonneland Film&Foto

Treningsøvelse: Utfall (av beinas funksjon i et par dager etterpå)

«Pain is weakness leaving the body». Jeeeje. Whatever, sier jeg til det sitatet der. Smerte i min verden er smerte. Det gjør vondt. Jeg kan finne på å bli ganske sur, jeg ønsker smerte dit pepper’n gror og jeg unngår det gjerne ved å ta en ibux hvis jeg for eksempel har litt skallebank en dag. Mange holder ut – det ser alldeles ikke jeg noen grunn til.

Men på trening gjør det altså ganske ofte vondt. Jeg tror ikke et sekund at det er min svakhet som forlater kroppen, men derimot min melkesyre som presses ut i musklene. Musklene liker ikke det så de sender beskjed til hjernen som fyrer i vei smertestyret sitt og forteller deg: STOPP din gærning. Da er selvfølgelig trikset å holde spetakkelet gående litt til.

Mine triks for å ikke bukke under av smerte er å telle, for eksempel telle repetisjoner eller antall ganger høyrefoten er i bakken hvis du løper. Den siste der har treneren lært meg og det funker veldig bra på intense intervalløkter. Et annet alternativ hvis tellingen blir deprimerende fordi det bare minner deg på hvor mange repetisjoner du har igjen, er å velge og bli sint på smerten. Forbannet være, det gjør jo vondt! Det beste er selvfølgelig hvis man klarer å tenke på noe helt annet. Da er det ofte fint hvis noen teller for deg, ellers er det fort gjort å komme ut av det.

En riktig festlig øvelse for beina kalles utfall. Jeg tror de har gitt øvelsen dette navnet fordi man opplever utfall/bortfall av beinas normale funksjon i noen dager etterpå.

Denne videoen viser normale utfall. Man kan gjøre flere varianter av dette. Du kan stå på stedet hvil, gå bortover, ha det bakerste beinet oppå noe (se Bulgarsk utfall litt lenger ned) og gjøre øvelsen med eller uten vekter. Se nøye på videoen og legg merke til vinkelen på knærne.

Det er viktig å være rett i ryggen, skuldrene skal være trukket ned og tilbake. Press med helen eller i hvert fall hele foten med det fremste beinet, ikke press fra tåballene. Pass på at kneet ikke kommer foran tærne på det beinet. Man må ta ganske langt steg. Hvis du tar for korte steg, blir det for skarp vinkel og feil belasning på knærne. Kneet i det bakerste beinet skal ikke røre gulvet men det skal nesten helt ned.

Resultatet er som regel ganske likt; det svir og brenner og du risikerer å måtte gå baklengs ned trappa i et par dager etterpå. Ja, også bygger du bein da. Øvelsen er veldig fin baseøvelse og viktig for deg som vil gå, løpe eller generelt sett fungere godt. Med denne øvelsen trener du flere store muskelgrupper samtidig og bidrar til å styrke hele «underkroppen».

Hvis dette er første gang du prøver denne øvelsen, så start forsiktig og selvfølgelig uten ekstra vekter. Det er bedre å begynne rolig enn å gå på en kjempesmell, 3X10 repetisjoner uten ekstra vekt er fint for å lære seg øvelsen. Sørg for at du klarer å gjennomføre teknikken riktig, hvis du begynner å jukse så er det for tungt.

Bulgarsk utfall:

 

Så da er det bare å kjøre utfall og glede seg til to – tre døgn der det føles som baksiden av låret har krympet betraktelig slik at beinet ikke kan rettes helt ut, og forside lår kan like gjerne vært i slåsskamp. Men la den gode samvittigheten blomstre når du har det sånn, da betyr det at du har fått kjørt deg bra.

Og husk – for all del: Treningssmerte er vondt men det er ikke farlig. Stølhet er vondt men ikke farlig. Rabdomyolyse skal man selvfølgelig prøve å unngå, men det skal også litt til.

Følg meg

Instagram: fonniis

Facebook: Latere Liv

%d bloggere liker dette: